Népünnepély

2023.05.20. 11:26

A városalapítókra emlékeznek Kiskőrösön – galériával

Kiskőrös második nagy ünnepe a májusi Városalapítók Napja és a Rétesfesztivál. Az idei rendezvénysorozat a gazdasági válság miatt szerényebb. Erre már korábban Domonyi László polgármester felhívta a figyelmet. A nagykoncertek is elmaradnak idén.

Barta Zsolt

Choli Daróczi József roma műfordító szobrának avató pillanatai

Fotó: Barta Zsolt

A pénteki programok Évfordulók Napja címmel kezdődtek meg.

Délután 14.30 kor a Wattay fivérek domborművét a koszorúzták meg a városházánál az emlékezők. Mint ismert, 1718-ban a Wattay főnemesi család a Felvidékről, többnyire a szlovákok lakta megyékből hívott telepeseket a kiskőrösi térségbe. Ma a szlovák családok utódai élnek a 14 ezres településen, és az utókor hálásan emlékezik a főnemesi családra. 

Ezt követően 15 órakor Choli Daróczi József író-műfordító szobrát avatták fel a Petőfi Műfordítói Szoborparkban. Petőfi Sándor szülőháza és a múzeum közötti téren ma már 19 olyan költő, műfordító szobra látható, akik nemzetük nyelvére fordították le a város nagy szülöttjének a költeményeit. A világon a legismertebb magyar poéta Petőfi Sándor, művei ugyanis 50 nyelven olvashatóak. Choli Daróczi József roma költő és műfordító volt, aki néhány éve hunyt el. Az ünnepségen a hazai és a városi roma kisebbség képviselői vettek részt. A szobor történetével kapcsolatban Domonyi László polgármester köszöntő beszédében kiemelte: Turán István helytörténész, dr. Filus Erika múzeumigazgató és Kunhegyesi Ferenc festőművész javasolták a műfordító szobrának a felállítását. Az elöljáró hangsúlyozta roma nyelvre lefordítani Petőfi költeményeit akkora jelentőségű, mintha angolra tennék mindezt. Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is elismerő szavakkal illette a szoboravatást.

Kunhegyesi Ferenc kiskőrösi festőművész a mellette álló Kállai András roma alkotóművészt méltatta, aki a szobrot készítette. Mint mondta a barátja maga a minőség. Ő az a szobrász, aki a klasszikus kultúra őrző szerepet vállalta fel egész alkotói életében. A szoboravatás után 16 órakor a város alapításának és a művelődési ház átadásának az 50. évfordulója tiszteletére nyílt kiállítás a művelődési házban.

Domonyi László polgármester avatóbeszédében hangsúlyozta: többszörös ünnepet él a város. Kiskőröst 50 éve avatták várossá, 50 éves a művelődési ház, ahogy a zeneiskola is. Emellett pedig az idén ünnepli az ország és a szülőváros Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Dicsérte a várossá válás folyamatát bemutató kiállítást, amely létrehozásában Turán István helytörténész játszott fontos szerepet. Ezt követően Kiskőrös 50 éves zenei múltjára emlékeztek a művelődési ház színháztermében egy zenei műsor keretében.

Szombaton folytatódik a városi ünnepségsorozat: a szabadtéri színpadon déltől „Zenészek közt Kothencz Lalival” nyilvános televízió-felvétel keretében. 17 órakor a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes 45. jubileumi táncos estje látható. Majd este 19.30-kor Főtéri utcabál lesz a Soundwitch zenekarral, Nanival és Lalival. 22. órakor Jet Caffe Sátor Classic lesz a Postánál.

Vasárnap 8 órakor rendezik az Országos Rétesfesztivált, melyen rétest készítenek a nagyszínpad előtt felállított asztaloknál. A színpadon fellépnek: Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, Derűs Ősz Hagyományőrző Népdalkör, Záriečie Népdalkör.

További programok:

• 14:30 -kor „Egy húron pendülünk” – A Száztagú Citerazenekar fellépése

• 15:30 -kor „Kiskőrös Város Bora”- díjak átadó ünnepsége és kadarka kóstoló

• 16 óarkor Szenior Örömtánc bemutató Antal Ildivel

• 16:15 -kor G-Flow Dance School bemutató

• 17 órakor Mazsorett parádé

• 19 órakor Paulina élő koncert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában