Kereszténydemokrata Néppárt

2023.05.09. 18:16

A békét hirdeti a Bátmonostoron felavatott kereszt – galériával

A Kereszténydemokrata Néppárt arról határozott, hogy követve elődeink hagyományát, út menti keresztek állítására buzdítja mindazokat, akik ezáltal is szeretnék kifejezni békevágyukat, és az orosz–ukrán háború befejezését szorgalmazzák.

Márton Anna

A bátmonostori templomkertben tartották a keresztszentelést

Fotó: Beküldött fotó

A kezdeményezéshez csatlakozott a bátmonostori egyházközösség is. A kereszt jelképe annak a civilizációnak, amiből az európai, és benne a magyar kultúra kivirágzott, ugyanakkor a keresztény hit lényege sűrűsödik benne össze: Jézus Krisztus halála és feltámadása.

A bátmonostori templomkertben május 7-én, vasárnap tartott keresztszentelésen részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat alelnöke.

Juhász Péter diakónus hangsúlyozta: elődeink kereszteket állítottak járványok és háborúk idején. Kereszteket állítottak Isten dicsőségére, az utak mentén, hogy Isten vigyázzon az úton lévőkre.

– Kereszteket állítunk templomaink tornyaira, az oltárokra, otthonaink falára kitesszük, sőt, viseljük még ékszerként is. Mert a kereszt a mi jelünk.  Ezért állítunk mi is ma keresztet, mert békétlen a világ, de nem engedhetjük, hogy a Sátán uralkodjon rajta, hanem Krisztus keresztjével kell legyőznünk a rosszat. „E jelben győzni fogsz!” – mondta az égi látomás Nagy Konstantin császárnak, aki megküzdött a pogány ellenfelével és így győzedelmesen az egész akkori világban államvallássá tette a kereszténységet – fogalmazott Juhász Péter, aki megjegyezte, hogy a kereszténységtől ma egyre többen elfordulnak, sokan Istennek hátat fordítva próbálják élni az életüket. Az Isten nélküli élet, a végső igazodási pont nélküli létezés szétesettséghez vezet, békétlenséget, háborút szül az emberek szívében és a nemzetek között. Ezt a keresztet a békéért állítják, azért, hogy ez a jel messze hirdesse, hogy az embereknek egyetlen útjuk van, ami felfelé vezet, és az a kereszt.

Juhász Péter köszönetet mondott Kabai Anitának a felajánlásért, ötletért és a keresztállítás megvalósításáért, Dudás Lászlónak, Páncsics Andrásnak a kereszt felállításért és Szirovicza Antalnak, aki elkészítette a keresztet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában