Szentmise

2023.05.08. 16:50

A bajai tűzoltók áldozatos munkáját köszönték meg az imával – galériával

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének tiszteletére a katasztrófavédelem és a tűzoltók munkatársaiért mondtak imát a bajaszentistváni templomban vasárnap. A misét Menyhárt Sándor atya celebrálta.

Márton Anna

A tűzoltókért és családjaikért imádkoztak a szentmisén, Szent Flórián tiszteletére

Fotó: Márton Anna

 Az eseményen részt vett Kocsis László tűzoltó alezredes, a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, Obéri Attila tűzoltó őrnagy, a Bajai Hivatásos Tűzoltó- parancsnokság parancsnok-helyettese, Kovács Károly tűzoltó alezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője, a katasztrófavédelem munkatársai, továbbá Csubákné Besesek Andrea és Polyák Judit, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői. 

− Az evangélium a mi kincsünk, az egyház akkor lesz nagy, ha a szeretet nyelvén szól a rászorulókhoz, ha le tud hajolni az emberekhez − fogalmazott prédikációjában Menyhért Sándor plébános. Mint mondta, ha az ember az élet valódi célját keresi, valami magasztosabbért kell élnie, nem csak önmagáért. Meg kell hallania Jézus hangját, amikor ezt mondja: „Én vagyok az út, az igazság és az élet.”

Anyák napján verssel köszöntötték az édesanyákat és a nagymamákat, majd egy szál virágot kaptak a jelen lévő ünnepeltek.

Anyák napján verssel köszöntötték az édesanyákat
Fotó: Márton Anna

A szentmisét követően Csubákné Besesek Andrea képviselő köszöntötte a tűzoltókat. Emlékeztetett arra, hogy a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, a „tűz katonájának” kultuszát. Szent Flórián alakjával a világon sok helyen találkozhatunk. 

− Az emberfeletti hatalmakhoz, szentekhez fohászkodás egyidős az emberiséggel. Különösen baj, veszély esetén kérték segítségüket a vigaszra szorulók, elűzni a rosszat, leküzdeni a csapásokat, amikor az emberi erő és akarat már kevésnek bizonyult − mondta Csubákné Besesek Andrea. 

Csubákné Besesek Andrea önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) köszöntötte a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársait
Fotó: Márton Anna

A képviselő Liszt Ferenc szavaival köszöntötte a lánglovagokat: „Megvizsgálni, meggondolni, számítgatni, mérlegelni: szükséges műveletek – bizonyára azok. De aztán el kell határoznunk magunkat, s cselekednünk kell, anélkül hogy sokat törődnénk, honnan fúj a szél, és milyen felhők vonulnak.” 

Kiemelte: tűzoltónak lenni nemcsak életforma, de élethivatás is, melynek alapvető tartozéka a testi és lelki állóképesség, fegyelem és pontosság. − Aki tűzoltónak áll, állandó készenlétben éli életét, bármikor szólíthatja a kötelesség. Aki egy ilyen közösség tagja, arról méltán mondhatjuk, hogy élete napjai nem elmúlnak, hanem eltelnek: napról napra teljesebbé, egyre gazdagabbá válnak. 

Önök megérdemlik mindannyiunk legnagyobb fokú megbecsülését és elismerését. 

Köszönjük, hogy napról napra hitvallásukhoz hűen, embertársaink védelmében végzik áldozatos, odaadó munkájukat. Köszönjük, hogy példát mutatnak segítségnyújtásból, szolidaritásból, összefogásból, bátorságból és önzetlenségből. Szent Flórián áldásával kísérve kívánok további kitartást, sikereket emberpróbáló munkájukhoz, jó egészséget Önöknek és családjaiknak − fogalmazott Csubákné Besesek Andrea.  

A templomi szertartást követően a bajai katasztrófavédelem munkatársai lehetőséget adtak a gyerekeknek, hogy közelebbről is megnézzék a számukra varázslatos tűzoltóautót.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában