Társasjátékklub

2023.04.17. 20:27

Reneszánszát éli a társasjátékozás Kiskunfélegyházán – galériával

A társasjátékozás az egyik legjobb minőségi idő, amit másokkal tölthetünk. Mindazonáltal szórakoztat és a legmegfelelőbb eszköz a tanulásra. Jól tudják ezt azok, akik rendszeresen járnak a Móra Ferenc Művelődési Központban egy éve indított társasjátékklubba. Az elmúlt egy esztendő sikereikről, tapasztalatairól a klubvezetőt, Fekete Krisztiánt kérdeztük.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A szervezőket is meglepte, hogy már az első klubfoglalkozáson több mint hetven társasjáték-rajongó jelent meg. Az elmúlt egy évben ugyan csökkent az érdeklődők száma, de továbbra is minden hónapban nagy sikerrel rendezik meg a sokszor késő estébe nyúló partikat.

A társasjátékklub a művelődési központ vezetőinek kezdeményezésére indult el, vezetésére Fekete Krisztiánt kérték fel. Nem véletlenül, hiszen Krisztián és családja nagy tárasjáték-rajongó. A Covid alatti lezárások idején kezdtek jobban belemerülni a társasjátékok világába. Annyira ráéreztek az ízére, hogy újabb és újabb játékokat próbáltak ki, így Krisztián a klubba érkező érdeklődőknek sokat tud segíteni a játékszabályok ismertetésében. A társasjátékklub játékkészletét is Krisztián tanácsai alapján állították össze a művelődési központban. Olyan játékokat szereztek be, melyekkel több korosztályt is meg tudnak szólítani. A foglalkozásokra ugyanis a tévhittel ellentétben nemcsak gyerekek járnak. Sőt! Nagyobb számban érdeklődik a középkorosztály a társasjátékok iránt. De vannak nagyszülők is, akik az unokáikkal járnak társasozni.

Fekete Krisztián, klubvezető piros pólóban
Fotós: Vajda Piroska

A társasjáték-kínálatról megtudtuk, hogy vannak stratégiai játékok, partijátékok és családi játékok egyaránt. Egyben ezek is a legnépszerűbbek. A készletet azonban az igények ismeretében folyamatosan bővítik, így ma már csaknem nyolcvan fajta tájék közül lehet választani.

A társasjátékklub népszerűségének több oka is van. Sokan azért járnak, mert a minőségi társasjátékok elég drágák, és a családi költségvetésből nem tudják kigazdálkodni, a klubban azonban széles kínálatból válogathatnak. Vannak, akik az elmúlt hónapokban kialakult jó közösség miatt látogatnak el minden hónapban a művelődési központba. A jó hangulatú foglalkozásokon új barátságok is szövődtek már, vannak, akik a klubon kívül is összejárnak játszani – sorolta Fekete Krisztián.

A társasjátékozás előnyei

Mai digitalizált világunkban a kommunikációnk legalább 50 százaléka zajlik az online térben. A társasjátékok nagy előnye a közvetlen kapcsolatteremtés lehetősége. Mindemellett fejleszti a játékosok önismeretét és emberismeretét, kommunikációs készségét és konfliktuskezelését. Tartalmas közös időtöltés, melyben mindenki aktív résztvevő. Döntéseket kell hozni, ami annyira leköti a játékosok figyelmét, hogy senkinek eszébe sem jut a telefonját nyomkodni. A társasjátékok nemcsak kikapcsolódást nyújtanak, de hasznos információval is gazdagítanak. Ugyanakkor megtanítanak veszíteni is, hiszen titkon vagy nyíltan, de mindenki győzni szeretne, ez azonban nem mindig sikerül, és ezt a kudarcélményt bizony fel kell tudni dolgozni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában