Meseföld

2023.04.25. 17:58

Mesés környezetben, közösségben fókuszáltak a bolygó megóvására Bátmonostoron – galériával

Februárban kezdődött a Föld napjának ünneplése Bátmonostoron, amikor azon szerencsés települések közé kerültek, akiknek sikerült lefoglalniuk az országos szinten is egyedülálló „mesebuszt”, mely „meseföldet” varázsol maga köré vármegyeszerte. A hétvégén pedig minden a mesék köré épült a településen.

Tapodi Kálmán

Mesék köré épült Bátmonostor

Fotó: Tapodi Kálmán

  – Múlt szombaton elérkezett a nagy nap, mesefölddé vált falunk szíve, az óvoda előtti rendezvénytér. Nemcsak magát a vármegye településeinek érdekes történeteit, foglalkoztató és logikai játékokat, hanem magas minőségű kézműves termékeket is megismerhettünk, vetítéssel egybekötött, interaktív sarkot hoztak létre a busz munkatársai, vendégeik nagy örömére – számolt be Horváth Ildikó könyvtáros-művelődésszervező. 

– Ha már mesékről volt szó, szerettünk volna egy színes, vidám közeget létrehozni. A Bajai Vizuális Iskola igazgatónője, Majorcsics Krisztina szíves segítségével, lehetőséget kaptunk arra, hogy a Nagymosás: La Grand Lessive nemzetközi projekt, több száz gyerekrajzát, amelyeket egy hónappal ezelőtt a megyei jogú városban állítottak ki, első alkalommal falunkba is elhozhassuk vándorkiállításként. Szabadtéri látványosságot varázsolva ezáltal a ragyogó időben, mintegy keretet adva ezzel a rendezvény helyszínének. Az esemény közösségi és családi jellegét segítette, hogy a gyerekek számára ingyenesen és kifulladásig használható ugrálóvárak, kézműves sátor és arcfestés, mozgásos játékok, csocsó álltak rendelkezésre. A környezetvédelem témáját, a színében is „Zöld sátor” információs kiadványai és játékos feladatai szolgáltatták. A mesék ideiglenes birodalmába lovas hintó is érkezett, mely szintén térítésmentesen vitte körbe a kicsiket és nagyokat a falu központjában – sorolta a népművelő, aki hozzátette: „a mozgás és a kalandok a varázslatos történetek elengedhetetlen részei, így volt ez nálunk is, ahol először a helyi lányok mutattak be latinos lendületű táncbemutatót, ezzel is példát állítva a falu elé összefogásból, kitartásból és tehetségből.”

– A Mese-Föld napját a tarka gyerekrajzok szabadtéri kiállítása által körülölelt ligetben tartott moldvai táncházzal zártuk, a Szüvellő Együttes és a Lippangós Tánccsoport közreműködésével. Különös megtiszteltetés volt nekünk ez a fellépés, hiszen a tagok a szélrózsa minden irányából érkeztek, hogy örömet hozzak a falunkba! Ki is az a Szüvellő és milyen is az a Lippangós kérdezhetnék, honnan ezek a nevek? „Szívet ismerő tündér” és a „tavaszi erdők pillangókkal, virágokkal teli üdeségét, frissességét jellemzi”, ettől tökéletesebben illeszkedő tehetségeket, keresve sem találhattunk volna a Monostori Mese-Föld napjára. Aki nem hiszi, járjon utána! – zárta a beszámolóját Horváth Ildikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában