Konferencia

2023.04.19. 18:02

Magyarország műszaki fővárosa Baja – fogalmazott Weiszburg Tamás – galériával

Megkezdődött a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekcióját a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai Víztudományi Karán. A rendezvényt április 19. és 21. között tartják. Az eseményen 65 tagozatban 500 hallgató mutatja be pályamunkáját.

Márton Anna

Protokolláris köszöntőkkel kezdődött a nyitórendezvény

Fotó: Márton Anna

A megnyitó előtti percekben Christián László dandártábornok, rektorhelyettes, Prof. Dr. Weiszburg Tamás elnök az Országos Tudományos Diákköri Tanács, Prof. Árpád B. Palotás az OTDK Szakmai Bizottság elnöke, egyetemi tanár, dékán Miskolci Egyetem Anyag-és Vegyészmérnöki Kar és Dr. Bíró Tibor dékán NKE-VTK tájékoztattak a rendezvény részleteiről.

Protokolláris köszöntőkkel kezdődött a nyitórendezvény, ezt követően elindultak a tagozati ülések. Feszültség nincs, de izgalom van a versenyzőkben, ez a jó teljesítményhez mindig szükséges, fogalmazott dr. Bíró Tibor.

Christián László dandártábornok, rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek nagy megtiszteltetés, hogy vendégül láthatnak két szekciót is. A tegnapi napon a Ludovika Arénában volt a Hadtudományi és Rendészettudományi szekciónak a megnyitója. Ott jó részt rendőrök, katonák, katasztrófavédelmi szakemberek versengenek egymással.

A 483 pályamű arról tanúskodik, hogy ez az összejelentkezéseknek a tíz százaléka, tehát népes szekció.

– A Közszolgálati Egyetem jelmondata: a haza szolgálatában. A mi hallgatóink elsősorban nem parancsot teljesítenek, hanem hivatástudatuk van és ebbe bele tartozik, hogy szívesen készítenek tudományos kutatómunkát és TDK dolgozatot-fogalmazott Christián László rektorhelyettes. A továbbiakban köszöntötte a versenyzőket, konzulenseket, kísérőket, kiemelte, hogy köszönettel tartoznak a szervezőknek, a megfeszített munkáért, hogy ilyen körülmények között találkozzon az ország.

Prof. dr. Weiszburg Tamás elnök kiemelte, hogy kétévente szerveznek OTD Konferenciát, egy nappal korábban éppen Marosvásárhelyen az informatikai szekció nyitónapján volt, másnap pedig Szlovákiába utazik a közgazdaság-tudományi szekcióra.
– Ez Magyarország legnagyobb egybefüggő tudományos rendezvénye. Nem diákrendezvényről beszélek, hanem együtt mozgó, együtt szervezett, egy logikával megvalósított rendezvényről. Csak ötezer körüli hallgató, majdnem ennyi dolgozat, de körülbelül 14 ezer ember, kolléga dolgozik azon, hogy a dolgozatok elbíráltassanak – tájékoztatott Prof. dr. Weiszburg Tamás.

A hatalmas rendezvényen belül 16 szekció van, ebből egy a műszaki szekció tartja konferenciáját Bajára.

– Az, hogy sikeresen elindult, két -a helyi szív és lelkesedésen túl-két objektív lábon áll, az egyik az, hogy a Bajai Campus egy nagyon jól szervezett struktúrával működő egyetemi egységnek a része. A másik ok, hogy Baján hagyománya van a felsőoktatásnak. Itt van a sok évtizedes vizes kultúra, a városon belül szerves egységben a várossal együtt, ez mérhetetlen fontos-hangoztatta Weiszburg Tamás.

Az OTDK a legtehetségesebb hallgatók tudományos seregszemléje, az itt elért helyezés hozzásegítheti a fiatalokat egy-egy ösztöndíj vagy állás megszerzéséhez. Emellett nem elhanyagolható a díjakkal együtt járó anyagi elismerés sem.

A 2022/2023-as tanévben a vízügy szakmacsoport Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének (OSZTV) döntőjét szintén a Víztudományi Karon rendezik az OTDK-val párhuzamosan.

Az elődöntőből négy technikum összesen tizenkét végzős diákja jutott tovább, akiknek szóbeli és gyakorlati versenyfeladatokat kell majd megoldaniuk, a döntőben nyújtott teljesítményük alapján pedig vizsgamentességet kaphatnak a technikusi vizsga letétele alól.

Az idei versenyt követően az OSZTV-t minden évben Baján rendezik, így a Víztudományi Kar mérnökutánpótlási funkciója tovább erősödik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában