Projekt

2023.04.29. 17:38

Madárodúk telepítésével küzdenek a klímaváltozás okozta károk ellen Baján

Az erdőket érintő klímaváltozás és egyéb károsításokkal szemben 130 darab madárodú telepítésével is küzd a Gemenc Zrt. Az ökológiai, természeti károk minimalizálására is lehetőséget nyújt a Szekszárd és Baja közelében található parkerdők madárodúval történő ellátása.

Márton Anna

A Gemenc Zrt. 130 darab madárodút telepít Szekszárd és Baja környékén

Forrás: Beküldött fotó

A Gemenc Zrt. 130 darab madárodút telepít 2023 áprilisában. Szekszárd és Baja környékén, hat erdőrészletben, tíz hektárnyi területen helyeznek ki különböző típusú, fából készített odúkat az erdőgazdaság munkatársai.

Számos hazai madarunknak jelentenek menedéket és fészkelőhelyet a fa belsejében, a faanyag korhadási folyamatának eredményeként létrejövő természetes üregek. Magyarországon csak néhány harkályféle készít odút, de ezeket olyan madarak is használják, amelyek önállóan nem képesek annak kialakítására. Fiatal, középkorú erdőkben természetes módon kevés búvóhely keletkezik az öreg, korhadó hagyásfák kis száma miatt. Az odútelepítési akciótól azt várják a szakemberek, hogy az érintett erdőkben nő a megtelepedő madárfajok száma és a kedvező feltételeknek köszönhetően gyarapszik az egyedszámuk is.

Nagyon érzékeny rendszert alkot az erdő élővilága, ennek az életközösségnek a tagjai kölcsönhatások sokaságával tudják befolyásolni annak egyensúlyát. A mesterséges odúk kihelyezésével a Gemenc Zrt. is hozzájárul egy-egy erdőterület fajgazdagságának a megmaradásához, ezek az erdők pedig jobb ellenállóképességet tanúsítanak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival, valamint más károsításokkal szemben. A megelőzési tevékenyég nemcsak költséghatékonyabb, mint a kárelhárítás és kárfelszámolás, hanem a biodiverzitás fejlesztésével is jár.

A madárodúk kihelyezését az Európai Unió Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése elnevezésű projektje támogatja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában