Kecskemét

2023.04.13. 13:06

Kitüntetést vett át a Mercedes-gyár igazgatója Szijjártó Pétertől – galériával, videóval

A kecskeméti Mercedes-gyár új, épülő gyártócsarnokát tekintette meg csütörtök délelőtt a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ezt követően a városházán a kormány nevében elismerést adott át Christian Wolffnak, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetőjének, megköszönve azt a sikeres munkát, amit az elmúlt években Kecskeméten végzett.

Horváth Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kitüntetést adományozott a városházán Christian Wolff gyárigazgatónak

Fotó: Bús Csaba

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az épülő új Mercedes gyártóhelyszínén tett látogatást csütörtökön. A Mercedes-Benz jelenlegi beruházási tervének részeként egy több mint egymilliárd euró értékű befektetéssel készíti fel gyárát a jövőbeli feladatokra. A Külgazdasági és Külügyminisztérium és Kecskemét városa egyaránt támogatja a projektet, amivel aktívan segítik a gyár fejlődését. A beruházás részeként a kecskeméti, meglévő gyártóhelyszín bővül: új üzemcsarnokok épülnek. A bővítés a meglévő gyárterületen történik, ezért a beépített terület jelentősen megnő. Az új üzemek építése a karosszéria-, illetve összeszerelő-gyártósor számára már megkezdődött, ezzel egyidejűleg a gyár fényezőüzeme átfogó korszerűsítésen megy keresztül. A préselt alkatrészek a gyár területén létesített, 2022-ben átadott új présüzemből érkeznek, így rövidülnek a szállítási idők és távolságok, ezáltal is csökkentve az elemek szállításával összefüggő kibocsátást. Az új MMA platform (Mercedes Modular Architecture) modelljeinek gyártása a tervek szerint 2024-től indul, 2025-től pedig indul az MB.EA platform (Mercedes-Benz Electric Architecture) tisztán elektromos modelljének sorozatgyártása.

Ezt követően a miniszter kitüntetést adományozott a városházán Christian Wolff gyárigazgatónak. A magyar járműipar termelési, munkaerőpiaci és exportteljesítményének növekedését elősegítő, sikeres vezetői munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől.

Szijjártó Péter köszöntőjében kifejtette, hogy Kecskemét ideális helyszín arra, hogy jó híreket kapjon az ember: amellett, hogy hétről hétre csodájára járunk a város labdarúgásban aratott sikereinek, a magyar gazdaság növekedési pályán tartása szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír a megyeszékhely – fogalmazott a miniszter.  

– Az európai autóipar gerincoszlopa a jövőben az elektromos autóipar lesz, és ennek egyik zászlóshajója a Mercedes, ami saját elektromobilitásának fókuszát Kecskemétre helyezi. Gazdasági szempontból azok az országok mutathatják fel a legnagyobb növekedést, melyek a lehető legnagyobb számú elektromos autóipari beruházást vonzzák magukhoz. A Mercedes növekedése nagymértékben járul hozzá ahhoz, hogy Magyarország az európai autóipar egyik legjelentősebb központja legyen – mondta a miniszter

Szijjártó Péter kijelentette: 

a tavalyi évben a magyar autóipar a valaha volt legjobb eredményét produkálta – korábban sosem fordult elő, hogy az ágazat termelési értéke meghaladta volna a 10 ezer milliárd forintot, de tavaly átlépte a 12 ezer milliárdot, ami 30 százalékos növekedést jelent. Ma 150 ezer ember dolgozik a magyar autóiparban, és az előállított termékek 90 százalékát exportáljuk. Az idei esztendő első számai pedig további 40 százalékos növekedésről árulkodnak.

Újabb jó hírnek tekinti a Mercedes-beruházást, mellyel a gyár mintegy megduplázza gyártóterületét. Ezzel a konszern egyik legnagyobb és legjelentősebb egységévé válik. Az új üzemben karosszéria- és összeszerelő-gyártósorok kapnak helyet. Az új, elektromos platformra épülő járművek gyártása a jövő évben elkezdődik. Mindez új munkahelyek teremtését és a kecskeméti infrastruktúra fejlődését is jelenti – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter szerint a Mercedes hazai jelenléte az autógyártáson túl a fiatalok képzésében is úttörő szerepet játszott, hiszen a középfokú duális műszaki képzést is a márka honosította meg. Ez fontos lépés volt abban a modernizációs folyamatban, ami a magyar oktatást a gazdasággal összekapcsolta és versenyképessé tette. Kitért arra, hogy a német vállalatok jelentik a legnagyobb beruházói közösséget hazánkban.

Ezt követően a miniszter áttért Christian Wolff gyárigazgató méltatására, akit barátnak és bajtársnak nevezett, majd munkáját megköszönve a kormány és a magyar emberek nevében kitüntetést adott át részére. Hangsúlyozta, hogy az igazgatónak nagy szerepe volt Kecskemét és Magyarország jelenleg is íródó sikertörténetében. A méltatásban elhangzott, hogy tiszteletet parancsol az a hozzáállás, amit az igazgató a munkavállalók felé tanúsít, és ezzel igazi, kölcsönös tiszteleten alapuló csapatot épített fel. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a Mercedes és Magyarország együttműködése a jövőben is folytatódik.

Christian Wolff a kitüntetést megköszönve elmondta: személyes kapcsolat fűzi a kecskeméti gyárhoz immár 15 éve, mely alapjainak lefektetésénél is ott volt, és amit már hét éve vezet. Hangsúlyozta, hogy a magyar és a német kollégák nap mint nap közösen teremtenek értéket. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt négy évben a kecskeméti gyár elnyerte a konszern legjobbjának járó címet. Hozzátette: a Mercedes azért jött Magyarországra, hogy itt maradjon, ezért fektetnek be újra a kecskeméti gyárba, ami ezzel új korszak kapujában áll. Kitért arra, hogy hivatali ideje a végéhez közeledik, de továbbra is büszke barátja marad Magyarországnak és Kecskemétnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában