Baon podcast

2023.04.28. 11:21

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc ételei – podcast

Arra már született válasz, hogy valójában, melyek a magyarok kedvenc ételei, a magyaros, a grillezett, az egészséges konyha remekei között. Most azonban arra kíváncsiak, mit szeret inni a magyar. A felmérésről Ratkai Krisztina szerdán a Gong Rádió Téma műsorában mesélt.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A nagy gasztrofelmérés a miteszikazorszag.hu oldalon zajlik, melynek megálmodója Ratkai Krisztina. A két éve útjára indított felmérés sorozatban az ételek után most az italok vannak terítéken. Akinek van kedve megosztani a véleményét, saját ivási szokásait, április 30-áig még megteheti. 

A beszélgetésből kiderült: eddig öt felmérés történt. Keresték a magyaros ételek, grillezett ételek, egészséges ételek, nemzetközi ételek és a sütemény kategória toplistásait. 

Krisztina elmesélte, az adta számára az ötletet, hogy szerette volna kideríteni, a rengeteg szállóigéből melyik lehet az igazi, valójában mit is szeret enni a magyar. 

A magyaros ételeknél nem született meglepetés: 1. húsleves, 2. bableves, 3. rántott hús. Ez az országos toplista, de Bács-Kiskunban a sorrend nem teljesen így alakult. Első lett a rántott hús, melyet a halászlé és a töltött káposzta követett. 

Érdekesség, hogy a rántott sajt nem szerepel a nagy kedvencek között, ugyanakkor a grillezett Camembert megnyerte a grillezett ételek kategóriáját. Második lett a BBQ tarja, harmadik a gombafejek grillen. 

A nemzetközi ételeknél az országos listát a pizza nyerte, majd következett a gyros és a bécsi szelet. Megyénkben a gyros vitte el a pálmát, és csak utána jött a pizza és a bécsi szelet.

Az egészséges ételeknél a grillezett hús nyert görög salátával, majd a sorban követte a grillezett hal salátával és a főzelékfélék.

A süteményeknél: országosan 1. zserbó, 2. rétes, 3. mézes-krémes, megyénkben is ez a három finomság volt a dobogós, de a második és harmadik helyezett helyet cserélt. Természetesen az örök kedvenc, a palacsinta is helyet kapott a Top10-ben.

Jelenleg is folyik egy felmérés, méghozzá arra kíváncsiak: Mit iszik a magyar? Kávé vagy tea? Sör vagy bor? Fehér, rozé vagy vörös? Melyik a kedvenc kávé? Melyik a kedvenc szörp? Melyik a kedvenc koktél? És még sorolhatnánk a kérdéseket, melyeket még bárki megválaszolhat a hónap végéig. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.

Ratkai Krisztina elmondta: május elején összegzik a válaszokat, és várhatóan május 10 körül közreadják az eredményt. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában