Díjátadó

2023.04.24. 13:48

Életet adományozó kórház díjat kapott a halasi intézmény

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház igazgatója, dr. Szepesvári Szabolcs vehette át az elismerést, melyet az Országos ­Vérellátó Szolgálat (OVSZ) idén öt kórháznak ítélt oda.

Pozsgai Ákos

A halasi kórház nevében dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató vette át a díjat

Forrás: Szepesvári Szabolcs Facebook-oldala

A díjat elsősorban annak alapján ítéli oda az OVSZ, hogy mely kórházak voltak a legaktívabbak, hol nőtt leginkább a megvalósult szervdonációk száma az előző évhez képest, és figyelembe veszik az adott intézmény vonzáskörzetét is.

Az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója, Mihály Sándor Életet adományozó kórház díjat adott át a Magyar Kórházszövetség XXXV. Kongresszusán Tapolcán azoknak a fekvőbetegellátó intézményeknek, ahonnan 2022-ben potenciálisan több donorról kapott értesítést a szervkoordinációs iroda, mint a megelőző évben. Idén a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórház, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézi Gyula Kampusz, a Délbudai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézet kapták meg az elismerést, ahol kórházanként négy-öt esettel nőtt az éves donorjelentések száma.

– 2022-ben 49 kórházból 192 donorjelentés érkezett az OVSZ Szervkoordinációs Irodába, melyek közül végül 122 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 42 kórházban. Agyhalottból 373 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal. A szervátültetés életet ment, amelyhez azonban életmentő donorokra van szükség – emelte ki köszöntőjében Mihály Sándor, az OVSZ transzplantációs igazgatója.

Forrás: Szepesvári Szabolcs Facebook-oldala

A halasi kórház nevében dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató vette át a díjat, aki a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében rámutatott, hogy a szervátültetés sokak életét menti meg, az ebben való részvétel egy kemény és összetett csapatmunkát igényel.

– Hálás vagyok minden munkatársnak, akik ebben a magas szakmai színvonalat igénylő összehangolt munkában részt vesznek, kiemelve dr. Lovas András főorvos urat, aki az intenzív osztály vezetőjeként úgy koordinálja az osztály működését, hogy ne csak azok iránt érezzünk felelősséget, akik közvetlenül ránk bízzák az életüket és gyógyításukat, hanem azok iránt is, akik más intézetekben vagy otthonukban várnak és remélnek, hogy egyszer ők is minőségibb életet élhetnek egy sikeres szervátültetés után – írta bejegyzésében a főigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában