Kecskemét

2023.04.28. 15:59

Egykori tanítványa, a polgármester is felköszöntötte a 95 éves Hazag Lászlót – galériával

Hazag László vasárnap ünnepli 95. születésnapját. Az idős úr nem ismeretlen a kecskemétiek, különösen a vendéglátósok számára, hiszen évtizedeken át igazgatta a vendéglátóipari középiskolát. A születésnapja alkalmából pénteken Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntötte fel. Különösen örült a találkozónak, hiszen egykoron vendéglátós diáklányként nagyon kedvelte a nagy elismerésnek örvendő igazgató urat.

Sebestyén Hajnalka

Otthonában köszöntötték Hazag Lászlót

Fotó: Bús Csaba

Hazag László két lánya – Ágnes és Lívia – társaságában fogadta hunyadivárosi otthonában Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert és Pászti Andrást, a térség önkormányzati képviselőjét. Az idős úr nagyon szívélyesen, barátian köszöntötte a polgármester asszonyt, hiszen egykoron jól ismerték egymást. Szemereyné Pataki Klaudia elmesélte, hogy a nagymamája a vendéglátó iskolában volt élelmezési vezető, és sokat mesélt unokájáról, azaz róla, Hazag Lászlónak. Később, pályaválasztáskor a cél a vendéglátó iskola lett, de elsőre sajnos nem jutott be. Ezért jól meg is dorgálta érte a nagymamája, és végül személyes felvételi-elbeszélgetés útján került be a vendéglátó középiskolába. 

A polgármester asszony megjegyezte: nagyon jó emlékeket őriz Hazag Lászlóról. Ő volt az, aki megalapozta az iskola mai napig tartó jó hírét és kialakította a külföldi kapcsolatokat, melyből tanulók sokasága profitálhatott. A diákok emberséget, kedvességet és szeretetet tanulhattak tőle. Arra nevelték őket, hogy a vendéglátást szívvel-lélekkel végezzék, a vendégeket szeressék. Mindez nagyon jó alapot adott a tanulóknak arra, hogy ki követte ezen vonalat, az előtt megnyílhattak a világ lehetőségei. 

A polgármester asszony nem érkezett üres kézzel, férjével közösen készített barackpálinkát vitt egykori igazgatójának, valamint a város ajándékát és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő oklevelét. 

Hazag László mesélt az életéről. Ókécskén született 1928. április 30-án. Kisiskolásként nem szeretett tanulni, de a középiskolás évek megváltoztatták hozzáállását a nagyszerű tanárai, és ő pedagógus pályát választotta. A nagykőrösi református liceumban érettségizett, majd a szegedi tanárképzőre járt. 1951-ben Nyárlőrincen kezdett el tanítani, majd következett Kerekegyháza. 1969-től lett a kecskeméti vendéglátóipari középiskola igazgatója, ahonnan 1993-ban vonult nyugdíjba. Megjegyezte: nagyon gyorsan elszaladtak az évek, de büszke, hogy idáig eljutott. Sok kedves tanítványára emlékszik vissza, akik közül többen is nagy szakmai elismerést vívtak ki. Szemereyné Pataki Klaudia mellett kiemelte még Varga Károly mesterszakácsot, ételszobrászt is. 

A 95 éves idős úrnak, két lánya született, tőlük pedig öt unoka és hat dédunoka. Elmondta, jól érzi magát, csak sajnos egy éve már mozgásában korlátozott, nehezen mozog. Nyugdíjasként több könyvet is írt, helytörténet és vendéglátás témakörében. 

A születésnapi köszöntőre Pászti Andrást elkísérte Szelei Mózes tanuló, aki Petőfi Sándor Ifjúság című versét szavalta el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában