Kisszállás

2024.05.14. 13:44

Évről-évre javul a minősége a boroknak és a pálinkáknak

A Dél-Alföldi Bor- és Gyümölcstermelők Baráti Köre harmadik alkalommal rendezte meg bor- és pálinkamustráját. A rendezvénynek múlt szombaton Fenyvesi Tibor szőlés-borász, vincellér kisszállási birtoka adott otthont.

Tapodi Kálmán

– Ez az évenkénti összejövetel nem verseny, hanem inkább egy szakmai beszélgetéssel egybekötött bor- és pálinka bírálat, melynek során egymás italait minősíthetik a termelők – hangsúlyozta Visnyei Miklós zsanai polgármester, aki maga is elhozta párlatait a Fenyvesi-birtokra.

bormustra, Kisszállás,
A homokhátsági szőlő- és bortermesztők jó hangulatú összejövetelen bírálták egymás nedűit
Fotó: Tapodi Kálmán

Az ítészek vizsgálták a minták tisztaságát, karakterét, az íz- és zamat összbenyomást. Az értékelések során elhangzott, hogy érezhetően nagyon hasznosak voltak a korábbi mustrák is, mert a gazdálkodók elfogadták az észrevételeket és sokat javult a minősége a bírálatra hozott boroknak és pálinkáknak. Mindez kiderült az értékelés során is, hiszen minden bor- és pálinka kiérdemelte az arany- ezüst vagy bronz minősítést. 

Az eredményhirdetés előtt, a baráti kör nevében köszöntötték a 87 éves Lajkó Györgyöt, oklevéllel elismerve a homokhátsági szőlészetért végzett félévszázados munkáját. Gyuri bácsi a borkészítéshez is ért, amit a cserszegi fűszeres nedűéért kapott arany minősítés is bizonyította. Szintén arany oklevelet kapott Miklai Zsolt zweigelt, zweigelt cuvée és Aletta, Lovász István zweigelt, Jáger Endre kövidinka, valamint Ván Lajos Bianca bora.

Évről-évre javul a minősége a boroknak és a pálinkáknak
Fotó: Tapodi Kálmán

A pálinkák között is hét kapott arany oklevelet. Míg Kálmán szilva, Míg Gábor szilva, Pálfi Mihály cserszegi fűszeres, Visnyei Miklós Generosa törköly, alma, birs és Irsai Olivér pálinkája is kiemelkedett a mezőnyből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában