Dr. Kriston Vízi József

2023.04.28. 07:00

A japánok elismerték a kecskeméti szervező munkáját

Kecskeméti II. Rákóczis diákok alkotásait láthatta az év elején a japán közönség Tokióban. A 33 tanuló alkotásai dr. Kriston Vízi József közreműködésével jutottak ki a felkelő nap országába, melyet most megköszöntek neki a japán szervezők.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Kriston Vízi József, az 1994-ben alapított Kecskemét-Aomori Baráti Kör alapító és tiszteletbeli elnöke elmondta: ez év elején nagy sikerrel zajlott Tokióban a „Művészet Határok Nélkül” elnevezésű nemzetközi pályázat jubileumi kiállítása. A nagyszabású tárlaton felnőtt alkotások mellett külön ifjúsági blokkban mutatkoztak be európai és ázsiai közösségek az ún. Sumi-e alkotói műfaj értő zsűrijének válogatásában. Magyarországot első alkalommal egy 33 fős kecskeméti II. Rákóczis diákközösség képviselte nagy művészeti, közönség- és diplomáciai figyelemtől övezve.

Kecskemét egyre ismertebb árpádvárosi „japán negyedében” működik a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, ahol 2019-től japán nyelvi kurzus folyik, valamint nagy japán könyvgyűjteményt tudhat magának. A kagoshimai prefektúra polgárainak és Juhász A. Sandy kezdeményezésére zajlott „Honno kote!” könyvgyűjtő akció révén került a közel 1000 darab japán nyelvű kiadvány az iskolába. 

A „Művészet Határok Nélkül” kiállításra a magyar diákművészeti anyag összeállítását, s Tokióba juttatását egy évvel ezelőtt kezdte megszervezni dr. Kriston-Vízi József a Magyar-Japán Baráti Társaság segítségével. A japán szervezők, élükön Kobayashi Tóhun Mesterrel, az elmúlt napokban juttatták el a mindezt elismerő kétnyelvű diplomát, amelyet a muzeológus-kultúraszervező Kriston-Vízi József meghatottan vett át dr. Mátyás Edittől, a Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör elnökétől.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában