Kecskemét

2023.03.22. 11:15

Szilágyi-Bécsi Tímea: Három pozitív élmény semlegesíthet egy negatívat

A munkahelyi stressz kezelése alapvető érdeke minden egyes cégnek, és az érintett munkavállalónak. A becslések szerint Magyarországon a munkahelyi stressz okozta GDP-kiesés 1000 milliárd forintra becsülhető. Ugyanez a szám az Európai Unió összes országa esetében százmilliárd eurónál is több lehet. Ennek kezelése minden országban komoly feladatot jelent a cégek számára.

Barta Zsolt

Szilágyi-Bécsi Tímea tréner

Fotó: Barta Zsolt

A munkahelyi stressz felmérése, annak semlegesítése minden cégnél, munkahelynél alapvető kérdés. Idehaza a munkahelyi hiányzások talán fele ennek köszönhető jelentős részben. A helyzetre adandó megfelelő válasz minden olyan vállalat számára alapvető érdek, ahol a probléma megjelenik.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara érzékelve az aktuális kérdést, a szervezeten belül működő HR klub keretében térítésmentes előadást, tréningbemutatót rendezett az érdeklődők számára. A klub témája a stresszmenedzsment volt. A meghívott előadók Szilágyi-Bécsi Tímea és Katona Ágnes, az SZBT Development Kft. tulajdonosai, trénerei voltak. A négyórás tréningbemutatón az önreflexió segítségével az érdeklődők elkészíthettek egy stressz alaprajzot. Megismerhették a stressz tüneteit és forrásait, a külső és belső hatóerők sajátos jellegét.

Szilágyi-Bécsi Tímea egy érdekes képet vázolt fel. Mint mondta, elmúlt évek aktuálissá tették a stressz problémáját. Két évig küzdöttünk a Covid-járvánnyal, ezt követően elkezdődött egy gazdasági válság, amelyet felerősített a szomszédban kitört háború. Ezek miatt sok ember vált szorongóvá, rossz alvóvá. Mindez kihat a mindennapok megélésére, illetve a munkahelyi kapcsolatokra és a munkavégzés folyamataira. 

A stressz miatt az ember nem teszi meg azt, amit el kellene végeznie, nem érjük el a céljainkat 

– mondta az előadó.

– Bezárkózunk és kisebb célokat tűzünk ki magunk elé. Ha megtanuljuk kezelni a félelmeinket, akkor a nagyobb célokat is elérhetjük – fogalmazott a tréner. Mint mondta, mindenekelőtt önmagunkat kell megismernünk. Ha beazonosítjuk, mitől félünk, vagyis rájövünk arra, hogy mi az, ami akadályoz minket, akkor mindegy, mi van a külvilágban, a belső egyensúlyunkat képesek vagyunk megteremteni. Ha önmagunkkal kapcsolatos felkészültségünk egy 10-es skálán például 8-as szintet ér el, akkor egy 3-as szintű problémát nem lesz nehéz leküzdenünk. Ha nem ismerjük a saját reakcióinkat, akkor ugyanaz a 3-as szintű problémát szinte megoldhatatlannak látjuk. Egy cég abban tudja támogatni a dolgozóit, hogy az alkalmazottak mentális jólétében segít. Így például egy tanfolyam keretében a dolgozók képesek lesznek a saját problémáikat kezelni.

Szilágyi-Bécsi Tímea előadásában elmondta azt is, hogy a stressz hatására hormonkoktélok keletkeznek az emberi testben, amelyek elraktározódnak a különböző szerveinkben. 

A koktélok kiürülésének az ideje akár több nap is lehet. A rák és az infarktus kiváltó okai között szerepet játszhatnak a stresszhormonok. Ha valaki gyakran megfázik, akkor annak részben az említett rossz idegállapot is az okozója lehet. Mint mondta, három pozitív örömhatás semlegesíthet egy negatív élményt.

Az előadó álláspontja szerint a stresszt csökkenteni lehet a megfelelő önreflexió kialakításával. Minden jelenség, amivel találkozik az ember, először az érzelmeit érinti meg, amelyek kihatnak a gondolkodására. Ez a viselkedésünkre gyakorol hatást, amely megjelenik a beszédünkben. Ha nincs stressz, akkor az emberek gondolatai szeretetteljesek, együttérzőek, amelyek következtében bölcs gondolatok fogalmazódnak meg. Ezek pedig cselekvő, segítő viselkedést alakítanak ki. A beszédünk pedig a teremtő kommunikációt segíti elő – hangzott el a szakmai előadáson.

A résztvevő cégek munkatársai az előadáson
Fotós: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában