Kiskunhalas

2023.03.12. 15:00

Szavalóversennyel tisztelegtek Hatvani Zoltán emléke előtt – galériával

A Csipke Hotel konferenciatermében rendezték meg szombat délelőtt tizenötödik alkalommal a Hatvani Zoltán vármegyei középiskolás szavalóversenyt, a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium Anyanyelv és Művészetek Munkaközössége szervezésében, mellyel Hatvani Zoltán előadóművészre emlékeztek.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

– A magyar nyelv és kultúra, az előadóművészet hagyományainak ápolásáról szól ez a nap – mondta köszöntőjében Péter Mariann a szervezők nevében, majd a városi óvodás versmondó verseny legtehetségesebb ovisai szavaltak, őket a halasi Lyra együttes követte, akik egy megzenésített verset adtak elő, utána pedig Mester Sándor pedagógus, Hatvani Zoltán volt osztálytársa idézte fel fotókkal és hangfelvételekkel az egykori előadóművész, művelődésiház-igazgató életének fontosabb részeit.

A versenyzőknek két verssel kellett előzetesen készülniük. A kötelező szöveg egy kortárs szerző műve: Tóth Krisztina Idő, idő, idő című verse volt. A szabadon választott mű a Petőfi 200 alkalmából Petőfi Sándor költeménye lehetett.

A szavalóverseny győztese Vincze Máté, a Bajai Szakképzési Centrum diákja lett, második helyezést érte el Jakab Leila, a KSZC Dékáni Árpád Technikum tanulója, a harmadik helyezett pedig Szabó Áron Timóteus, a Szilárdy Áron Református Gimnázium diákja lett.

Az első helyezett Vincze Máté különdíjat is kapott a Hatvani Zoltán egykori osztálytársait és barátait tömörítő társaság részéréről, amelyet Kovács Sándor nyújtott át.

Mezei Zoltán színész, színházi rendező, a zsűri elnöke a szavalóversenyt értékelve úgy fogalmazott, hogy a mai elvadult világban nagyon fontos, hogy az életük kezdetén álló fiatalok, akik most választanak szakmát, hivatást, ami az egész életükön át kísérni fogja őket, kapjanak lehetőséget az elmélyülésre.

– Egy-egy ilyen költészettel, versel, a magyar kultúra gyöngyszemeivel foglalkozó esemény kiváló alkalom erre. Lehetőséget ad a résztvevőknek felkészülni, elmélyülni és a hétköznapi felületes csevegéseken túl a magyar nyelvnek ezzel a szintjével foglalkozni – mondta a Mezei Zoltán, aki szerint a szavalóversenyen résztvevő fiatalok önmaguktól és a felkészítő tanároktól olyan plusztöltést kapnak, amit egy életen keresztül hordozni fognak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában