Kecskemét

2023.03.15. 06:50

Svédországi szimulátorban tréningeztek a pilóták

Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vett részt az MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói a napokban, tájékoztatott közösségi oldalán közzétett közleményében a kecskeméti repülőbázis.

Horváth Péter

A gyakorlatnak a svéd védelmi minisztérium stockholmi szimulátor központja biztosított infrastruktúrát és informatikai támogatást

Fotó: Linda Björkvall Köling

A gyakorlatnak a svéd védelmi minisztérium 21. századi színvonalú stockholmi szimulátor központja (FLSC) biztosított infrastruktúrát és informatikai támogatást. A Magyar Honvédség szakállománya által szervezett és irányított gyakorlaton a hajózóknak és vadászirányítóknak lehetőségük nyílt gyakorolni úgy az alap látóhatáron túli harcászati elemeket és taktikákat, mint a komplex (különböző feladatkörű) harci kötelékek műveleti feladatainak végrehajtását.

A közleményben szerepel, hogy a NATO szabvány szerinti felkészülést a felderítő tisztek által biztosított, naprakész információk és elemzések teszik realisztikussá.

A szimulátorközpontban költséghatékony módon hajtható végre a repülési feladatok harcászati része, mivel a repülést nem befolyásolja a kedvezőtlen időjárás, sem repülőgép meghibásodása. Az adott feladatot követő kiértékelés során a műveletek minden részlete és mozzanata visszajátszható három dimenzióban, így feltárhatók az esetleges apró hibák.

Fotós: Linda Björkvall Köling

Az egyhetes gyakorlat során az állomány részére értékes lehetőség nyílt a minőségi fejlődésre olyan harcászati elemekből, melyek gyakorlására békeidőben a valós repülési feladatok során nincs mód. A légiközlekedési szabályok és a biztonsági előírások ugyanis korlátozzák a harci repülőgépek manővereit, támadó- és önvédelmi rendszereinek alkalmazását. A fejlett számítógépes rendszer objektív keretet biztosít arra, hogy szimulálják a különböző fegyverek alkalmazásának hatékonyságát, vagy a támadás kivédését, amit utána képesek kielemezni a szakemberek. A gyakorlatot, svédországi látogatása során megtekintette Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában