Ülés

2023.03.30. 10:39

Horthy-kép és akkumulátorgyár körüli vitával indult a közgyűlés Kecskeméten – galériával frissítve

A városháza dísztermébe került vissza a közgyűlés ülése, ami a napirend előtti felszólalásokat megelőzően a Horthy-képpel kapcsolatos vitával kezdődött csütörtökön.

Horváth Péter

Csütörtökön tartották meg a kecskeméti közgyűlés

Fotó: Horváth Péter

Mint arról beszámoltunk, korábban kivonult a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója azért, mert nem volt elfüggönyözve a Horthy Miklóst ábrázoló freskó. Az önkormányzat munkacsoportot állított fel a kérdés megvizsgálására azért, hogy elfüggönyözve maradjon-e a fali festmény a testületi üléseken. A csütörtöki ülésen nem volt elhúzva a függöny, így látható volt a Horthy-kép.

A polgármester szavazást kezdeményezett arra nézve, hogy a csütörtöki ülésen elhúzzák-e a függönyt vagy látható maradjon a kép. A Szövetség  a Hírös Városért frakciója nemmel, a Fidesz-KDNP frakció igennel szavazott, ami többséget jelent, így továbbra is látható maradt a kép az ülésen.

Király József azt kérte, hogy mégis legyen elfüggönyözve, ahogy a március 15-i ünnepségen. Feltette a retorikai kérdést, hogy a választók mekkora hányadát sérti a tisztázatlan szerepű kormányzóról készült kép láthatósága? Kopping Rita, a Szövetség a Hírös Városért képviselője mint választópolgár alanyi jogon kérte, hogy húzzák el a függönyt. 

Leviczky Cirill, Fidesz-KDNP-s képviselő elmondta, felháborodott, hogy el volt húzva 15-én, és elege van a baloldal mindent eltörölni akaró kultúrájából.

Ahogy fogalmazott, ez a történelmünk része, és el kell fogadni, mint a többi képet,  ő is ragaszkodik ahhoz, hogy ne takarja függöny a képet. Hangsúlyozta: mint minden uralkodóhoz, vezetőhöz kötődik rossz döntés, úgy Horthyhoz is. 

Kopping Rita felszólalásában követelte, hogy ne építsenek akkumulátorgyárat Kecskeméten. Szemereyné Pataki Klaudia válaszában kifejtette: a Mercedes nem tervez akkumulátort gyártó üzemet létrehozni Kecskeméten és húsvét után a cég vezetősége a teljes képviselő-testületet meghívja a gyárba, ahol bemutatják az elektromos autók gyártásának folyamatát és azt, hogy hogyan történik az akkumulátorok behelyezése az alvázba.

Vancsura István, a Szövetség a Hírös Városért képviselője hozzátette: nem csak azt szeretnék, hogy a Mercedes ne építsen akkumulátorgyárat, hanem egyik cég sem. Leviczky Cirill szerint el kell különíteni a kétfajta akkumulátorgyártást: az egyik, amikor a cellákat előállítják, ami erőforrásigényes kémiai eljárás, és más gyártási folyamat az, amikor a kész cellákat akkumulátorrá szerelik össze.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában