Vállalkozások

2024.04.30. 16:55

Gazdasági konferencia Kecskeméten: a hazai cégek válságállóságát meg kell erősíteni

Elképesztően sok negatív hatás érte az utóbbi években a cégeket. A hazai munkavállalók 75 százalékát a magyar tulajdonú vállalkozások alkotják, amelyek ellenálló képessége alapvetően meghatározza az ország fejlődését. A megyei iparkamara is az egyik rendezője volt annak tíz várost érintő vállalkozásfejlesztési programsorozatnak, amely egyik állomása kedden Kecskemét volt.

Barta Zsolt

A magyar gazdaság egy nyitott, exportorientált gazdaság, amelynek a világ szinte összes rezdülésére oda kell figyelnie. Az elmúlt fél évtizedben több olyan negatív hatás érte, mint az előző húsz évben. Ezért is fontos felkészíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat a kihívások elviselésére, a problémákra történő megfelelő válaszok megfogalmazására. Egyebek mellett ezekről esett szó a Velünk a vállalkozásodért, amit a jövőről tudni érdemes című kecskeméti gazdasági konferencián. 

konferencia, gazdaság, vállalkozás
Gaál József megyei kamarai elnök köszöntötte a konferencia résztvevőit
Fotó: Barta Zsolt

Ez egy olyan tíz állomásos rendezvénysorozat, amelyek szervezésében fő szerepet vállalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara illetve a KAVOSZ. Bács-Kiskunban a házigazda a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara volt, amely a helyi programot szervezte. Gaál József megyei kamarai elnök köszöntötte a Four Points by Sheraton szálloda konferencia termében összegyűlt cégvezetőket, gazdasági szakembereket.

Megjegyezte, gyakran illetik alaptalan váddal a hazai kamarai rendszert, miszerint semmit sem tesznek a vállalkozások érdekében. A mostani rendezvénysorozat nem más, mint egy olyan roadshow, amely keretében felhívják a cégvezetők figyelmét arra, milyen kihívások várhatóak a jövőben. Megmutatják azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével ezekre válaszolni lehet, ugyanakkor a megfelelő intézkedéseket mindenkinek magának kell megfogalmaznia. 

Az elnöktől vette át a szót Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki folytatva a korábbi gondolatmenetet arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ fejlődése felgyorsult. A mesterséges intelligencia úgy lopakodik be az életünkbe, mint annak idején az okostelefonok tették. Minél több adattal rendelkezik egy vállalkozás, annál inkább jobb döntéseket képesek a cégvezetők hozni az algoritmusok segítségével. Majd hangsúlyozta, hogy a piac-, a kormány-, és a kamara összehangolt működése segíti elő a kihívásokra történő megfelelő válaszok megfogalmazását. 

konferencia, gazdaság, vállalkozás
A rendezvénynek a kecskeméti a Four Points by Sheraton szálloda adott helyet
Fotó: Barta Zsolt

A kamarai vezető után Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) technológiáért felelős helyettes államtitkára tartott előadást. Mint mondta, a tárca egyik legfontosabb feladata, hogy a következő években gyorsítsa a hazai vállalkozási szektor termelékenységét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország versenyképessége távolról sem éri el az uniós átlagot. Az állam néhány ágazatra, így a járműipari-, az élelmiszeripari, az egészségipari, alapanyagipari az IKT és a Kreatív Ipari ágazatokra koncentrál. A cél az, hogy 2030-ra az uniós termelékenységi szint 90 százalékát elérjük.

Az előadók után döntéshozói kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a program, majd Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója a Széchenyi Kártya Programot értékelte. Dr. Tóth Róbert a KAVOSZ Zrt. E-Green munkatársa pedig a cégek működése szempontjából fontos fenntarthatósági folyamatokról tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!