Tassi Helytörténeti Egyesület

2023.03.02. 11:05

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Tasson

A község önkormányzata a civil szervezetek képviselőivel együtt megemlékezést tartott a katolikus temetőben, Vörös István sírjánál, a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Gulyás Sándor

A tassi katolikus temetőben, Vörös István sírjánál emlékeztek meg a kommunizmus áldozataira

Fotó: Gulyás Sándor

A fagyos időben is kilátogató tassiakat Németh Gábor polgármester köszöntötte, majd a Himnusz eléneklése után felkérte dr. Horváth Attila történészt beszéde elmondására. A Tassi Helytörténeti Egyesület tagja megemlékezett Kovács Béláról, a Kisgazdapárt főtitkáráról, akit letartóztattak, majd a szovjet hatóságok a Szovjetunióba hurcoltak.

– Ez a nap, bár sokan ezt ekkor még nem sejthették hazánkban, hosszú évtizedekre a „népinek” nevezett demokrácia felé tett első lépést jelentette, amelyet a fanatikus ideológiai harc, a padláslesöprések, a koncepciós perbe fogott és megalázott emberek kálváriája, majd egy elbukott forradalom után, a Kádár-rendszer felemás sikerű gulyáskommunizmusa követett – emelte ki beszédében dr. Horváth Attila, aki egyben tisztelgett Vörös István emléke előtt is.

– Tasson van egy kézzelfogható hely, ahol megállhatunk egy pillanatra, hogy emlékezzünk. 

Magyarország és falunk 1919-ben találkozott először a kommunizmus gyakorlatával, és e találkozás máris egy tassi lakos halálos áldozatát követelte. A tanácsköztársaság ellen június közepén, a Duna menti falvakban felkelés szerveződött, amelyet gyorsan levertek. A megtorlást Szamuely Tibor és emberei hajtották végre. Vörös István tassi és Kovács István szalkszentmártoni katonát a piactéren felakasztottak, majd holttesteiket a református temető árkában földelték el. A tanácsköztársaság bukása után a község vezetőinek első dolga volt, hogy méltó sírhelyet állítson a kivégzett áldozatok számára, ahol 2011 óta minden évben megemlékeznek a tassiak – sorolta a történész.

A beszéd után a résztvevők koszorúztak és gyertyát gyújtottak az áldozat emlékére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában