Kalocsa

2023.03.24. 19:16

A gyógyítás történetéről nyílt időszaki kiállítás az érseki könyvtárban – galériával

A kalocsai érseki könyvtárban a napokban nyílt meg az a különleges kiállítás, melyen számos orvos, ápoló mellett a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója, dr. Szepesvári Szabolcs kardiológus főorvos is jelen volt a Patachich-teremben. A megnyitó résztvevőit Bábel Balázs érsek köszöntötte, majd Fischerné Grócz Zita könyvtárvezető mutatta be a könyvtár kincseiből összeállított időszaki kiállítás anyagát – írta közleményében a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye.

Tapodi Kálmán

Különleges kiállítás nyílt Kalocsán

Fotó: Koprivanacz Kristóf

A főpásztor köszöntőjében elmondta, hogy a gyógyítás története egyidős az emberrel. Amióta ember él a Földön van betegség és van gyógyítás. Írásos emlékei 6-7 ezer évre nyúlnak vissza. Orvosok, papok, mágusok gyógyítani akarták az embereket. 

– Az egyiptomiak, a görögök, a perzsák, mind ismert gyógyítástörténetet alkottak, de elsődleges számunkra a keresztény gyógyítás története. Természetesen megbecsüljük a más világvallásokból, illetve filozófiákból származó gyógyítókat. Sőt, a kereszténység őrizte meg tanításukat. A szerzetesség őrizte meg jórészt ezeket a tudományokat. A keresztény gyógyítás Jézusra megy vissza – jelentette ki az érsek, aki arról is szólt, hogy az evangélium lapjain sokszor találkozni a gyógyító Jézussal.

– A belőle kiáradó irgalmas szeretetből alakult ki a keresztény gyógyítás. A diakónusok már kezdetektől nemcsak karitatív szerepet töltöttek be, hanem meglátogatták a betegeket is. A betegek iránti odafigyelésről szól a betegek szentsége is. Az egyház már kezdettől szervezett módon foglalkozott a gyógyítással és ápolással. A níceai zsinat egyik kánonja előírja, hogy minden püspöki székhelyen legyen gyógyító hely. A kalocsai érsek maga is mindkét központjában Kalocsán is, Bácson is létesített már korán kórházat. Csák Ugrin kórházalapítását emléktábla hirdeti, de Kalocsán is a kórházat az érsek személyesen alapította és nevezte el a Szent Keresztről – fogalmazott Bábel Balázs.

A főpásztor megemlékezett Szent Benedekről, aki regulájában rendelkezett a betegek akkori ápolásáról, gyógyításáról. A beteget vendégként fogadták, a hospes ezt is jelenti. A kórház egységesített jele is ebből a szóból ered.

Az érsek felidézte, hogy egy évvel ezelőtt az Orvostörténeti Múzeumban adott elő, ahol kifejtette a keresztény gyógyítás történetét. Az egyház egész története folyamán felszabadított embereket arra, hogy a betegekkel törődjön. Harmincegy olyan szervezete volt és van az Egyháznak, mely a betegekkel foglalkozik. 

A kiállítás a könyvtár gazdag orvosi-, természettudományi gyűjteményéből válogatva az ókortól a 19. századig mutatja be a gyógyítás történetének mérföldköveit, forradalmi eredményeit, az orvoslás tudományának évszázados fejlődését. Számos könyvtörténeti- és orvostörténeti ritkaság, látványos metszetek, képek, dokumentumok sorakoznak a vitrinekben időrendi áttekintést nyújtva a látogatónak.

A kiállítás bevezető részében a könyvtár Biblia gyűjteményéből válogatva 15-16. századi fametszetek jelenítik meg a Szentírás betegségleírásait, gyógyszereit, gyógymódjait, a gyógyászattal kapcsolatos bibliai képeket.

Helyet kaptak a tárlaton a Kalocsai Érseki Szent Kereszt Kórház történetét bemutató 19. századi képek, dokumentumok, kéziratok is. Az időszaki kiállítás az ország egyik legszebb könyvtártermében, Patachich Ádám érsek 18. századi barokk olvasótermében tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában