Támogatás

2023.03.13. 16:33

A bajai fiatalok lojális, magabiztos munkaerővé válását segítik – galériával

A Mogyi Bajai Vízisport Klub, mint főpályázó a Bajai Tudományos és Ismeretterjesztő Egyesülettel és a Cselekvő Fiatalokért Egyesülettel együttműködésben ötmillió forint támogatásban részesült a United Way Magyarország és a hazai McDonald’s által kiírt pályázati felhívás keretében. A projekt ismertetőjén részt vett Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke, Hajdú Miklós alpolgármester, Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója.

Márton Anna

Olyan programokat terveztek, amelyek a lelki egészséget nagy mértékben befolyásolhatják, a fiatalokat motiválhatják

Fotó: Márton Anna

Hoffmann Mónika, a Mogyi Bajai Vízisport Klub elnöke a projekt hosszas előkészítéséről szólt, elmondta, hogy a United Way Magyarország és a McDonald’s pályázatot írt ki a pályakezdő fiatalokért. A projekt lényege a segítségnyújtás a 14-23 éves fiatalok részére. Elsősorban a hátrányos helyzetű ifjak szerepelnek a célcsoportban.

– Abban segítünk, hogy be tudjanak illeszkedni a munka világába, akár alkalmazottként, akár saját vállalkozás elindításában – fogalmazott Hoffmann Mónika. Hozzátette, hogy 

a projekt a bajai fiatalokat segíti, olyan készségek és képességek fejlesztése által, amivel később meg tudnak jelenni a munkaerő piacon. A meghívásos pályázatban konzorciumban dolgozik a három szervezet. A projekt három alappillére épül: az Úton, a Dolgozni szeretnék és a Mentor programra. 

Az Úton programot Hal Melinda pszichológus, klinikai szakpszichológus a Bajai Tudományos és Ismeretterjesztő Egyesület képviseletében vezeti. A Dolgozni szeretnék! programot a Cselekvő Fiatalokért Egyesület képviselője Hodovány Anett koordinálja. 

– Az önkéntes program sajnos nagyon sok esetben kötelező feladatot jelent a gyermekeknek, nem öröm vagy lehetőség számukra. Mi azt szeretnénk nekik megmutatni, hogy az önkéntesség lehet öröm, lehet szórakozás. Jöhetnek a mi egyesületünkbe, vagy bárhova a városban, és ők már betekintést kapnak a munka világába, de mégis ezt játékos formában, közösséget építve tudják megtenni. Fontosnak tartjuk azt is, hogy ne csak a vállalatokat ismerjék meg a fiatalok, mert nem biztos, hogy oda kerülnek, lehet, hogy civil szervezetnél dolgoznak majd. Kicsit más, kötetlenebb világ, de ezt is szeretnénk megmutatni a gyerekeknek – ismertette a Mentor program pályázati részleteit Hoffmann Mónika. 

A projektben tíz alkalommal találkoznak majd a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal és bevonják őket rendezvények szervezésébe, lebonyolításába is.

A Dolgozni szeretnék programban az önéletrajzírást, a motivációs levél elkészítést gyakorolják különböző szituációs helyzetekben. A cél, hogy magabiztosabbak legyenek. Gyakorlatiasabb feladatokra számíthatnak a projekten belül, mondta Hodovány Anett, a Cselekvő Fiatalokért egyesület képviselője.

Olyan programokat terveztek, amelyek a lelki egészséget nagy mértékben befolyásolhatják, amikkel tudják motiválni a fiatalokat arra, hogy ne ugrándozzanak a munkaerő piacon és esetleg megtalálják a lelki békéjüket, a stabilitást, amit Baja és térsége vár tőlük, fogalmazott Hal Melinda.

– Azt szeretnénk, ha ők is éreznék, hogy jól tudnak dolgozni, és jól tudnak együttműködni a kollégákkal, a főnök-beosztott viszonyban is, de akár képesek vezetni is egy-egy csapatot, amikor erre szükség van. Abban reménykedünk, hogy az Úton projekt most is be fogja váltani a reményeket, hiszen egy évvel ezelőtt éppen azért hívtuk életre, hogy azok, akik egy kicsit elbizonytalanodtak, nem tudják, hogy mihez kezdjenek az életben, ne csak munkahelyet váltsanak, hanem hivatást is, egy motiváló közegben képzeljék el a jövőjüket. A fluktuáció várhatóan csak akkor csökken, ha Bajának lenne egy olyan üzenete, hogy itt jó élni, dolgozni és gyereket nevelni, családot alapítani – mondta Hal Melinda. 

A lelki egészség kérdését minden területen megpróbálják lefedni a programmal. Fontos, hogy apró gyakorlati példákkal technikákat is tanítanak, hogy jobb legyen a fiatalok élete és mellette a lelki egészséget mélységeiben tudják megismerni. 

Alapvető lokálpatrióta identitást szeretnének kialakítani, hangoztatták az előadók.

Baja középiskoláiban elsősorban a hátrányos helyzetű fiatalok körében szeretnék megvalósítani a projektet. A hátrányos helyzetű fiatalok csoportjába tartoznak azok is, akiknek nincs önbizalmuk előadást tartani vagy leülni egy főnökkel munkamegbeszélésre, hangzott el az eseményen. A projektbe bevonták a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálat Haynald Gyermekotthonát valamint szerződést kötöttek a Bajai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménnyel, ahova szintén elviszik a projektelemeket.

A pályázat január elsején indult, szeptemberben zárul egy közösségépítő programmal amibe a Hajómalom Egyesületet is bevonják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában