Látványos lesz

2023.02.24. 14:52

Gyalogoshíd ível majd át a kecskeméti egyetem épületei között

Két daruval emelik a helyére a Neumann János Egyetem CAMPUS-ának II. ütemében épülő, Izsáki úton átívelő gyalogoshídjának szerkezetét jövő héten kedden 23 óra 15 perc és szerda hajnali 4 óra 15 perc közötti időben – tájékoztatott közleményében az egyetem.

Horváth Péter

A gyalogoshíd az intézmény régi GAMF főépületét fogja összekötni

Forrás: Beküldött fotó

A gyalogoshíd az intézmény régi GAMF főépületét fogja összekötni az 52-es út túloldalán létesülő új épületegyüttessel. Az egyetemi polgárok számára biztonságos felső közlekedési lehetőséggel szolgáló hídszerkezetet elsőként a már elkészült új oktatási épülethez, illetve az épülő Oktató és kutatóközpont épületéhez csatlakoztatják.

Mint arról korábban beszámoltunk, a munkálatokat teljes útzár mellett végzik, ezért a forgalmat eközben az Izsáki út–Ipoly utca–Kiskőrösi út–Korhánközi út–Dr. Szobonya Zoltán utca–Izsáki út útvonalra terelik. A közleményben szerepel, hogy a híd kivitelezése során fokozottan figyel a kivitelező arra, hogy ne okozzon fennakadást a város életében, ezért az emelést a helyi tömegközlekedés üzemszünetével összhangban időzítették.

A négysávossá bővülő Izsáki út fölött átívelő 34 méteres szakasz két, egyenként 17 méteres gyártási egységben, közúton érkezett a csepeli gyártócsarnokból a helyszínen kialakított szerelőterületre. Itt az elemeket előbb precízen beállítják és összehegesztik, majd ellátják a korrózióvédelmi bevonatrendszer fedőrétegével, vagyis a szerkezet végleges, halvány szürke színét adó festékréteggel is. Így az érintett szakasz festése miatt később már nem lesz szükség teljes útzárra.

A gyalogoshíd teljes szélessége 4,6 méter lesz
Forrás: Beküldött fotó

A felső közlekedést biztosító acélszerkezetű híd hét darab, 20 és 32 méter között váltakozó támaszközt ível át. A mostani ütemben összesen 167 méter hosszúságú hídszerkezet épül, amely később az új épületek felé tovább bővíthető. A régi GAMF-épülettől az új épületegyüttesig átvezető rész 148 méter, míg a gyalogoshidat az Oktatási épülethez és a kivitelezés alatt lévő Oktató és kutatóközpont épületéhez bekötő rövidebb szakasz együttesen 19 méter hosszú. A gyalogoshíd teljes szélessége 4,6 méter, használható pályaszélessége 3,4 méter. A hídszerkezetet a gyártása és szerelése során több mint 6830 méter hosszan kell hegeszteni, vagyis a hegesztési varrat hossza megegyezik a 9-es busz teljes útvonalhosszával.

A gyalogoshíd projekt szerinti teljes befejezése még öt ütemben történik, építése 2023 május végére fejeződik be.

A tervek szerint 2023 május végére fejezik be a híd építését
Forrás: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában