GALÉRIÁVAL

2021.01.29. 14:09

Megépül a gyalogos híd a kecskeméti egyetemnél, az Izsáki út fölött

Pénteken jelentették be, hogy másfél év szünet után folytatódik a kecskeméti egyetemi campus építése az adminisztrációs épülettel, a kollégiummal és az Izsáki út fölötti gyalogos híddal. Az, hogy mennyibe fog mindez kerülni, még üzleti titok.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

2019. augusztus 30-án kapta meg a használatbavételi engedélyt a KEDO Zrt. a campus oktatási épületére, ez készült el a tervezett öt épületből elsőként. Azóta nemigen lehetett hallani a folytatásról, mígnem péntekre a Neumann János Egyetemért Alapítvány sajtótájékoztatót hívott össze. Ezen Minda Imre László, a KEDO Zrt. vezérigazgatója bejelentette: hamarosan következhet a második ütem kivitelezése.

Mint részletezte, a beruházás ezen szakaszához az alapítvány kuratóriuma és felügyelő bizottsága a pénteki ülésén biztosította a szükséges forrást, és az ajánlati dokumentáció véglegesítése után, azaz a napokban elindulhat az uniós nyílt közbeszerzési eljárás. Minda Imre László hozzátette: örömmel veszik a határon túli vállalkozások jelentkezését is. Kérdésünkre, hogy milyen összegbe kerülhet a második ütem, a vezérigazgató úgy válaszolt: ez üzleti titok, nem kívánnak támpontot adni a pályázó cégeknek.

Kezdődhet tehát a közeljövőben egy összesen 5300 négyzetméter hasznos alapterületű, kétszintes adminisztrációs épület kivitelezése, amely az Izsáki úttal párhuzamosan, az oktatási épület szomszédságában kap majd helyet. 1500 négyzetméteren irodákat is kialakítanak, ahol az egyetem központi egységei kapnak majd helyet és itt lesz az alapítvány székhelye is.

A két részből álló kollégiumi épületegyüttes már igazi egyetemvárosi funkciókat fog szolgálni – folytatta a KEDO Zrt. vezérigazgatója.

Közel 600 férőhelyes lesz a kollégium, a hallgatók 292 kétszer két ágyas közös fürdőszobás és kétágyas önálló fürdőszobás szobákban lesznek elhelyezve.

Az itteni melegkonyhás étteremben egyszerre 600 főt tudnak kiszolgálni. A kollégiumi épületben is lesznek bérbe adható helyiségek 540 négyzetméteren, a szomszédságban lévő közösségi tér pedig nemcsak az egyetemistáknak, hanem a város lakóinak is lehetőséget teremt találkozásokra, beszélgetésekre, esetenként itt akár koncerteket is szerveznek majd.

Fotó: KEDO Zrt.

Minda Imre László kitért a campus következő ütemének harmadik tervezett elemére is, ami nem is épület, de talán a helyi közbeszédben erről esett a legtöbb szó.

A gyalogos híd is megvalósul tehát: a GAMF második emeletéből csatlakozik majd egy emelt felső közlekedő folyosóba, ami „átível” a tervek szerint valamikor négysávossá bővülő út felett.

A sétány a másik oldalon az oktatási és adminisztrációs épületeket összekötő szakaszig fut a levegőben. A vezérigazgató hangsúlyozta: a híd meg fogja oldani a két oldal közötti biztonságos átjutást és segít a forgalomszabályozásban, a dugók csökkentésében.

Fotó: KEDO Zrt.

Arról is szó esett, hogy az új kollégium elkészülte után lehetőség nyílik a homokbányai kollégium átalakítására (konkrétum erről nem hangzott el), az egyetem pedig a volt szovjet laktanya területén lévő ingatlanjainak fejlesztésével csatlakozhat a homokbányai Zöld Város koncepcióhoz.

A KEDO vezérigazgatója végül kijelentette: a campus beruházás célja, hogy egy korszerű szellemi és infrastrukturális központ jöjjön létre, ahol az egyetem hallgatói a 21. század követelményeinek megfelelő körülmények között lakhatnak. Emellett az épületegyüttesnek az is rendeltetése, hogy a szolgáltató ipar szereplői is megtalálhassák helyüket a régió felsőoktatási intézményében. A jövőbeli harmadik ütemben készülhet el egy multifunkcionális épület, az erről szóló koncepció kidolgozásában az önkormányzat és a Kecskemétfilm Kft. is részt vesz.

Stratégiai megállapodás: az egyetem beszáll a Deltaplast Kft.-be

A sajtótájékoztatón szó esett arról a stratégiai megállapodásról is, amely szerint az öt évvel ezelőtt megkötött stratégiai együttműködés folytatásaként, az egyetem 5 százalékos részesedést vásárol a Deltaplast Kft.-ben. A tavaly nettó 6 milliárd forintos árbevételt elérő, 160 főt stabilan foglalkoztató cég elismert Tier 1-es autóipari beszállító. Az együttműködés célja a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek eredményes megvalósítása versenypiaci szempontok alapján, elsősorban a élelmiszeripari csomagolóanyagokra, a, gépjármű-és műanyagipar meghatározott területére koncentrálva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában