Bemutatták a projektet

2023.02.23. 19:50

A vízvisszatartást segíti a bácsborsódi tározó fejlesztése – galériával

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és öt területi vízügyi igazgatóság konzorciumában, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Európai Unió és a magyar állam több mint hatmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósul meg a Belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója című projekt, amely az időjárási szélsőségek kezelésére fókuszálva, a belvízelvezetés, valamint a vízvisszatartás és -tározás egyensúlyának megteremtését szolgáló műszaki beavatkozásokra ad lehetőséget. A Bácsbokodi-Kígyós-csatorna bácsborsódi szakaszán elhelyezkedő tározó fejlesztéseit szerdán mutatták be.

Márton Anna

Telkes Róbert, az ADUVIZIG igazgatója ismertette a projektet

Fotó: Márton Anna

A belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója projekt legfőbb célja az, hogy a klímaváltozás hatására egyre gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok – mint a túlzottan csapadékos vagy aszályos időszakok – kapcsán felmerült vízvisszatartási igényeknek megfelelően hosszú távon fejlesszék az adott térség vízkészlet-gazdálkodását. Ennek része a vízvisszatartás, a lefolyás-szabályozás és a különböző vízigények kielégítése, melyek érdekében megépülnek, fejlesztésen vagy rekonstrukción esnek át a szükséges vízgazdálkodási műtárgyak és létesítmények. Ezek mellett további közvetett cél a vízi ökoszisztémák és vizes élőhelyek védelme, valamint a vízgazdálkodási feladatok ellátását segítő infrastrukturális feltételek megteremtése.

A projekttel közvetlenül érintett konzorciumi tag vízügyi igazgatóságok: Alsó-Duna-völgyi (ADUVIZIG), Felső-Tisza-vidéki (FETIVIZIG), Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG), Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG), Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG).

A belvízcsatornák lefolyási paramétereinek javításával – mederkotrás, gyökérzónás tisztítás, a túlburjánzott vízi növényzet eltávolítása, átereszek kapacitásbővítése, tisztítása – nő a csatornák vízszállító képessége, ezzel együtt nő a hasznosítható vízkészlet, és mérséklődnek a káros víztöbbletből adódó kedvezőtlen hatások.

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság felismerve a tározásban rejlő növekvő potenciált, három vízvisszatartásra alkalmas tározóval bővítette ki meglévő létesítményeit az elmúlt tíz évben. 

A három tározóból jelenleg kettő, a Mátételki-tározó és a Kadia-Ó-Duna-tározó üzemel, ezek együttesen 1,4 millió köbméter víz megtartására alkalmasak.

A szerdán tartott sajtóeseményen a Bácsbokodi-Kígyós-csatorna bácsborsódi szakaszán elhelyezkedő tározó fejlesztéseit mutatták be. Az érintett település a Duna–Tisza közi Homokhátság déli nyúlványán helyezkedik el. A területen lévő csatornahálózaton a 2000-es években már több tározó is üzemelt, lehetővé téve ezzel a csapadékbő időszakok többletvizeinek megtartását. A vízvisszatartás és belvízi biztonság érdekében azonban további beavatkozások váltak szükségessé, főként a mindenki számára ismert, illetve a térségre is jellemző vízhiányos állapotok kezelése érdekében.

Telkes Róbert, az ADUVIZIG igazgatója ismertette a projektet, melynek első projektkörében az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság konzorciumi tagként, mint üzemeltető vett részt a Bácsborsódi-tározó funkcióbővítése megnevezésű projektelemmel. A fejlesztés során elsődleges feladatként meghatározták, hogy a már meglévő völgyzáró gát vízszivárgás elleni védelme megfelelő módon kerüljön kiépítésre, elősegítve ezzel a későbbi vízvisszatartás lehetőségét.

A projektelem megvalósításáról Király Zsolt osztályvezető elmondta, hogy a tározó zárógátjánál a vízzáróság-fokozása megtörtént a vízoldali rézsűfelületen, valamint az altalajban egyaránt. A rézsűfelületet ráfektetett bentonitpaplannal tették vízzáróvá, míg az altalajban végbemenő szivárgási folyamatokat a töltéslábban kialakított zagyfallal oldották meg.

Király Zsolt osztályvezető mutatta be a projektet
Fotós: Márton Anna

A megvalósult fejlesztés elősegíti a későbbi vízvisszatartás lehetőségét. A tározó segítségével maximálisan mintegy 427 ezer köbméter víz tartható vissza. Az igazgatóság lehetőségeihez mérten, a csapadékból összefolyó vizek visszatartását tervezi. A beruházás megvalósulásával a belvíz okozta károk mérsékelhetők, továbbá az adott pillanatban károsnak ítélt csapadék és más többletvizek helyben tartásával a későbbi száraz időszakok kedvezőtlen hatásai enyhíthetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában