Petőfiszállás

2023.02.13. 17:45

A szentkúti szalagos fánk elkészítéséhez szeretet és összetartás is kell – galériával

Szalagos farsangi fánkot sütöttek a petőfiszállási nyugdíjasok a helyi óvodásoknak. Balla Lászlóné, Kürtösi Béláné Kónya Regina, Flóring Józsefné, Pintér Lászlóné, Kis-Szabó Józsefné kora reggel kezdték az előkészülteket, hogy délre meglephessék a Csicsergő Óvoda apróságait, akik maskarákban farsangoltak múlt pénteken.

Tapodi Kálmán

A petőfiszállási asszonyok jó kedvvel készítették a fánkot az óvodásoknak

Fotó: Tapodi Kálmán

– Ez a nagymamám receptje, ami alapján anyukám is készítette a fánkot és én is a leírtak alapján állítom össze a tésztát – mesélte a 76 éves Kürtösi Béláné Kónya Regina. A fánktészta alapja a gondosan megőrzött recept szerint: „fél vaj, 4 darab tojás sárgája, 2 dkg élesztő, félkiló liszt, 2 evőkanál cukor, kellőképpen tej”. Az alapanyagoknak háromszorosa kellett ezúttal, hiszen hatvan gyermek számára készült a farsangi finomság. 

Balla Lászlóné klubvezető elmondta, hogy első alkalommal sütnek fánkot az ovisoknak. Az egykori óvodában kialakított nappali klubban gyakran jönnek össze és már készülődnek a közelgő rendezvényekre. Nagyon várják az idősek farsangját és rengeteg színes álarcot is készítettek. 

Már a nemzeti színű szalagot is beszerezték a kokárdákhoz, hiszen március 15-én nagy ünnepség lesz Pálosszentkúton, ahol Bábel Balázs érsek mutat be misét a magyar nemzetért.

A fánktészta időközben megkelt, aminek szaggatását rutinos mozdulatokkal végezte Regina néni, aki a maradék tésztából „bába fogakat” formált. Utána forró olajban sültek aranybarnára a fánkok, amelyekre házi meggydzsem, sárgabarack-, szilva és somlekvár került. Pintér Lászlóné még verset is írt a szentkúti fánkról, aminek titka kiderült a sorokból: „szeretet az alaprecept, összetartás a kovász”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában