Kampány

2023.02.20. 14:17

A kecskeméti CédrusNet is csatlakozik a társadalmi igazságosság világnapjához

A CédrusNet Kecskemét Program és a Hírös Cédrus Egyesület is csatlakozik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) társadalmi igazságosság világnapjához – tájékoztatott közleményében a kecskeméti CédrusNet.

Horváth Péter

Archív-felvétel

Fotó: Bús Csaba

Mint a közleményben fogalmaznak, bármennyire is nem szeretnénk, de az életkor befolyásolja gondolkodásunkat: azt, hogy hogyan cselekszünk és érzünk másokkal és önmagukkal szemben. Az életkor szerinti negatív megkülönböztetés vagy ageizmus egyaránt érinti a fiatalokat, idősödőket és az időseket. Ez a megkülönböztetés mélyreható és negatív hatásokkal jár az idősebbek egészségére, jóllétére, hiszen az időskori megkülönböztetés továbbra is komoly akadálya a társadalmi igazságosság és méltányosság megvalósításának.

A WHO ezért is tartja kiemelten fontosnak az ageizmus elleni globális kampányt, amit támogat a szervezet 194 tagállama. A kampány célja, hogy megváltoztassa az életkor és az idősödés körüli felfogást és közbeszédet, ezzel segítve létrehozni egy igazságosabb világot minden korosztály számára.

A kampány kiemelt eseménye a február 20-ai társadalmi igazságosság világnapja. 

A CédrusNet Kecskemét Program és a Hírös Cédrus Egyesület a világnaphoz csatlakozva ismertette néhány olyan vívmányát, amelyek segítségével hatékonyabbá tehető az ageizmus elleni küzdelem, illetve bemutatott néhány pozitív részletet a kecskeméti idősödésügyi programból.

Kecskeméten közel három éve intézményesült az idősödésügyi program. Ebben az 50 év feletti korosztály számára fejlesztenek olyan társadalmi innovációs eszközöket, amelyek érdemi változásokat okozhatnak a foglalkoztathatóság, a társadalmi részvétel, a független, egészséges és biztonságos élet, valamint az aktív életvitel területein.

– Mi vagyunk az aktív idősödés nagykövetei Kecskeméten, hiszen nálunk az idősödés nem probléma, hanem lehetőség – idézi a közlemény Molnár Szilárdot, a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetőjét. Ez számos lehetőséget ad olyan társadalmi innovációk fejlesztésére, amelyek javítják az idősödő társadalomhoz való alkalmazkodás helyi feltételeit. Ilyen innovációjuk például a HírösNagyi program, az Időslátogató képzés, szolgáltatás, és közösségfejlesztés. Ezek közé tartozik a korbarát egyetem fejlesztése, a családi ügyintéző képzés és szolgáltatás, valamint a korbarát munkahely minősítés rendszere. Az aktív idősödés új közösségei a CédrusKörök, illetve a Társadalmi Csacsogó, ami fórumot nyújt az idősödőknek a kényesebb témák megvitatására. Tavaly nyílt meg a közösségi kávézó az informális tanulás támogatására, és ezt szolgálják a Digitális Tudásközpont szenior korosztályt érintő programjai is – áll a CédrusNet közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában