Kecskemét

2023.01.08. 11:12

Sok diák a 3D nyomtatás nélkül már el sem tudja képzelni a jövőt

A kecskeméti Kertvárosi Általános Iskola azon kevesek közé tartozik, ahol már működik 3D tervezés és nyomtatás szakkör. A diákok nyitottak a modern technológia iránt, melynek köszönhetően a kreatívitásukat is megmutathatják.

Sebestyén Hajnalka

A Kertvárosi 3D-s csapata örömmel mesélt a szakkörön zajló munkáról

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A novemberben indult 3D szakkört Szilágyi Róbert S. tagintézményvezető, informatika tanár vezeti. 

– Az iskolánkban a tanév elején tartott bemutatót a G3D-Print Kft. a 3D nyomtatás technológiáról. Több tanulónk is érdeklődött a tervezett szakkör iránt, így el tudtuk közösen indítani. Más iskolákkal ellentétben a cégnek hozzánk nem kellett külsős oktatót biztosítani, mert én informatika tanárként vállaltam. Hobbi szinten voltak már ismereteim a témában, de természetesen engem is képeztek, így a diákok már egy jól ismert oktatótól sajátíthatják el a 3D nyomtatás tudnivalóit, a tervezéstől a modellezésen át a szkennelésig – mondta a tagintézményvezető.

Az elmúlt hetekben a fiúk különböző tárgyakat nyomtattak, mindenki külön gépen dolgozik. Készültek névre szóló kulcstartók, asztali tolltartók, építő kockák, sütiformák és karácsonyi díszek. 

A tananyag úgy van felépítve, hogy egyre bonyolultabb tárgyakat készítenek. A tervezés a szervező cég által biztosított gépeken zajlik, amely a képzés elején egy egyszerű gyerekeknek gyártott programmal, majd egy profi, az ipari gyártásban is használt tervező szoftverrel történik.

– A gyerekek nagyon élvezik a közös munkát. A 3D nyomtatás sokkal több mint szórakozás, hiszen a szakkör keretében szilárd alapokat és gyakorlatot szerezhetnek számítógépes tervezésből és általánosságban tárgyalkotásról. Játszva tanulnak, miközben csapatmunka részesei. Jó hatással van a matematika tanulmányaikra, ezen belül is a geometriára, a térlátásra. A fizikát is pozitívan érinti, hiszen munka közben megismerik, hogy viselkednek a különböző anyagok – tette hozzá Szilágyi Róbert.

A srácok is összegezték eddigi élményeiket. Angyal Bálintnak az tetszik leginkább, hogy kreativitását megélheti, alig várja, hogy önállóan tervezhessen. Gombár Bence azért választotta a szakkört, mert a jövő már elképzelhetetlen nélküle, és szeretne benne profi lenni. Nagy Biblia Tibor élvezi minden percét a foglalkozásoknak, már készül arra, hogy az autó-turbó modellhez érjenek a tananyagban. Jakab János szintén a tervezés részét emelte ki. Már most nézegeti a világhálón a különböző terveket, nagy álma, hogy egy DeLoreant nyomtasson, a Vissza jövőbe című film ismert modelljét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában