TOP

2023.01.11. 11:20

Korszerűsítik a hatvanöt éves művelődési házat Bugacon

Közel 160 millió forint uniós forrást nyert a bugaci önkormányzat a művelődési ház bővítésére és felújítására a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) PLUSZ keretében. A támogatásból kívül belül megújul az 1958-ban épült kultúrház.

Vajda Piroska

Megújul a művelődési ház

Fotó: Vajda Piroska

Szabó László polgármester hírportálunk érdeklődésére elmondta, eredetileg azt tervezték, hogy két mintegy 70 négyzetméteres bővítményt építenek a jelenlegi épület mellé. Az egyikbe három irodát, a másikba a színpadhoz kapcsolódva próbatermet alakítottak volna ki. Időközben, a kor kihívásaira válaszolva átgondolták a terveket és az egyik bővítmény helyett inkább a fűtéskorszerűsítést finanszírozzák. Az iskolában és a polgármesteri hivatalban ugyanis nagyon jól bevált a hőszivattyús fűtési rendszer, amihez napelemek termelik meg az energiát, így szinte teljesen nullára jön ki a fűtési költség a két intézményben. Művelődési házban is ezt szeretnék kiépíteni – sorolta a polgármester.

Elmondta, így csak az egyik bővítményt építik meg, ahol többek között a Bugaci Tanyaszínház próbáit, eszközeit, jelmezeit tartják majd. De más egyesületeknek, művészeti csoportoknak is helyet biztosítanak ott.

Szabó Lászlótól azt is megtudtuk, hogy jelenleg a fűtési szezonban zárva tart a művelődési ház. A munkatársak és a különböző csoportok a szomszédos civil házba költöztek át. A civil házat az egykori helytörténeti gyűjtemény helyén alakították ki, az épületet a közelmúltban szintén pályázati forrásból újították fel. Az a szerencsés helyzet, hogy ott lehetőség van fával fűteni, így ott próbálják a művelődési ház programjait megvalósítani. (A húsz évvel ezelőtt megvalósult helytörténeti gyűjteményt tavaly a felújított bugaci öregcsárdába költöztették, ahol az Értéktér névre keresztelt állandó kiállítás öt helyiségben mutatja be a gyűjtemény tárgyait, emlékeit, illetve a helyi értéktárba felvett értékeket.)

A polgármester hozzátette, úgy tervezik, hogy a felújítás előtt a művelődési ház munkatársai és csoportjai már vissza sem költöznek, várhatóan csak az év végén, a beruházás befejezése után nyitja meg újra kapuit az intézmény.

A felújítás során leszigetelik és akadálymentesítik az épületet, ahol szükséges kicserélik a burkolatokat, festenek, mázolnak, korszerűsítik a villamoshálózatot és még a tetőt is lecserélik. A kivitelező kiválasztása után várhatóan tavasszal kezdődik a beruházás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában