Környezetkímélés

2023.01.12. 17:00

Hosszú éveket vártak a szennyvízberuházásra a bokodiak és a borsódiak – galériával

2,5 milliárd forintból valósult meg Bácsbokod és Bácsborsód szennyvízberuházási projektje, mely tartalmazza mindkét település teljes hálózatának kiépítését, két bácsbokodi utca kivételével. Továbbá a beruházás keretében szennyvíztisztító telepet is építettek, amit szerdán adtak át. Az eseményen részt vett Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, Bognár Anita bácsborsódi és Kovács László bácsbokodi polgármester.

Márton Anna

Szennyvíztisztító telep is épült a beruházás részeként

Fotó: Márton Anna

A „Közép- és Kelet-Magyarországi Szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 2” című projekt sajtónyilvános zárórendezvényén elhangzott, hogy a kivitelezési munka 2021 januárjában kezdődött Bácsbokod területén, ahol 17,4 kilométer hosszú gerinccsatorna-hálózat épült 1186 darab házi bekötéssel, tovább egy darab hálózati átemelő rekonstrukcióra került, valamint négy új hálózati átemelőt építettek. 

Bácsborsódon zöldmezős beruház volt, ott 7,4 kilométer gerinccsatorna-hálózatot építettek, hozzá kapcsolódóan 407 darab házi bekötést, illetve öt darab hálózati átemelőt, ami a szennyvíztisztító telepre kijuttatja a szennyvizet. A szennyvíztisztító telep egy meglévő telep volt, itt próbáltak minél több meglévő műtárgyat újrahasznosítani. A régi biológiai műtárgyból havaria tározót építettek ki. A meglévő kezelő épületet felújították, ebben az épületben alakították ki az iszapsűrítő gépházat. Ezen kívül épült egy új kombinált biológiai tisztító műtárgy. 

Építettek tisztított szennyvíz-fertőtlenítő medencét és elektromos gépházat. Ez a szennyvíztisztító telep 470 köbméter/napos hidraulikai kapacitással rendelkezik. A kivitelezési munkák 2021 júniusában véget értek, onnantól kezdve indult el egy hat hónapos próbaüzem, amely decemberben lezárult. 

– A hatóságok által előírt határértéken belül vagyunk, Jelenleg jó hatásfokkal működik a szennyvíztisztító telep – mondta portálunknak Móczár László projektvezető, a Magyar Vakond Kft. képviselője.

Balról: Derekas László (Bajavíz ügyvezetője), Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, Bognár Anita polgármester, Kovács László polgármester és Móczár László projektvezető
Fotós: Márton Anna

– Bácsbokodon két utcában volt egy rövid szennyvízcsatorna, egy működő telep, de felújításra szorult. Ebben a projektben ez megvalósult, és az új szennyvíztelepet is megépítettük. A beruházásra nagy szükségünk volt, mert a helyi Sole-Mizo Zrt. üzeme itt működik, sok embernek ad munkát, közel 300 főnek, és amikor ők kiléptek ebből a beruházásból, mert építettek egy új telepet, akkor kellett nekünk Bácsborsódot bevonnunk, hogy a projekt továbbra is támogatható maradjon –  mondta Kovács László Bácsbokod polgármestere.

Megemlítette, hogy Zsigó Róbert országgyűlési képviselő nagyon sokat segített, kormánydöntést is hoztak, ezt követően sikerült a két településen megépíteni a szennyvízelvezető rendszert, valamint a szennyvíztisztító telepet. 

A korábbi telep már nem volt alkalmas az oda érkező szennyvíztisztításra, a környezetet szennyezte, ennek a megoldása csak úgy volt megvalósítható, hogy egy teljesen új telepet hoztak létre.

Zsigó Róbert beszédében kiemelte, hogy a zárórendezvényt eseménydús történet előzte meg. Hosszú évek után sikerült végre megvalósítani a fejlesztést amiben voltak nehézségek, de ezeket közös munkával és összefogással elhárították. A honatya kiemelte, hogy a kormány egyik legfontosabb célja az elmúlt években az volt, hogy fejlessze a kis településeket is. Teszik ezt azért , hogy azok akik ilyen településeken élnek, azok is megfelelő körülmények között tudják igénybe venni az állami és önkormányzati szolgáltatásokat. Zsigó Róbert köszönetet mondott a két település egykori és jelenlegi polgármestereinek a munkáért és további sok közös sikert kívánt.

Bognár Anita, Bácsborsód polgármestere kiemelte, hogy településükön folyamatban van a házak rákötése a szennyvízgerincre, a lakosok nagy részéről megvolt az igény a fejlesztésre.  A házi rákötést két cég intézte, de sokan saját maguk oldották meg a rákötéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában