beruházás

2021.07.03. 06:55

Szennyvízcsatornát építenek Bácsbokodon és Bácsborsódon

Bácsbokodon és Bácsborsódon szennyvízcsatornát építenek, illetve a két település között lesz egy szennyvíztelep is. A beruházás teljes költsége közel 2,5 milliárd forint.

Márton Anna

Javában folyik a munka Bácsbokodon, ahol 17,5 kilométeren lesz szennyvízcsatorna

Fotó: Márton Anna

A Kö­zép- és Kelet-Magyarország szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 2 Projektnyitó rendezvényét tartották Bácsbokodon csütörtök délelőtt. A projekt jelenlegi fázisa a bácsbokodi és bácsborsódi szennyvízberuházást foglalja magába, és egy szennyvíztelep építését a két település között. A teljes költség közel 2,5 milliárd forint, amiből a bácsborsódi munkákat közel 600 millió forintos állami hozzájárulásból tudják megvalósítani.

A teljes konzorciumi projekt Tiszakécske, Cibakháza, Bácsbokod és Bácsborsód szennyvízberuházását tartalmazza, melynek költsége több mint 5 milliárd forint, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból, valamint a Magyar Kormány támogatásából valósulhat meg.

A rendezvényen Kovács László, Bácsbokod polgármestere ismertette a pályázat részleteit, hangsúlyozta, hogy korábban volt a falunak egy tisztítótelepe, de az már nem tudta ellátni a feladatát.

– A falu csak részben volt szennyvízhálózattal ellátva. Most eljött az idő, hogy folytathassuk a munkát

– fogalmazott Kovács László polgármester. – A bácsbokodi helyzet nagyon speciális. Itt működik a Sole-Mizo Zrt. sajtüzeme és ők ipari szennyvizet bocsátanak ki, ami egy nagyon nehezen megtisztítható szennyvíz. Már évekkel ezelőtt elindult volna az építés, csak akkor a sajtüzem kinyilvánította azon szándékát, hogy a jövőben nem a települési szennyvíztisztítóval akar tisztítani, hanem megépített egy nagyon modern, korszerű, új telepet. Mi ennek örültünk, de ez megváltoztatta a pályázatban előírt vállalásokat. Ekkor megkerestük Bácsborsód települést, és megkértük őket, hogy csatlakozzanak a mi projektünkhöz, hogy megmaradjon a pályázat támogathatósága.

Bácsborsóddal közösen kérelmeztük a Belügyminisztériumtól a pályázat jóváhagyását, utána kezdtük el újból felépíteni a projektet.

Javában folyik a munka Bácsbokodon, ahol 17,5 kilométeren lesz szennyvízcsatorna
Fotó: Márton Anna

– Olyan beruházásba sikerült bekapcsolódni, ami előtte álom volt csupán, sőt még álom sem volt, mivel Bácsborsód nem volt kötelezve a szennyvízhálózat kiépítésére, mert 2000 fő alatti település vagyunk. Nálunk 8,5 kilométer hálózat épül, és várhatóan még idén befejezik a munkákat – mondta a baon.hu-nak Bognár Anita bácsborsódi polgármester. – Ez most nagy lehetőség Bácsborsódnak, főleg így, hogy a magyar kormány átvállalta a 600 millió forint pluszköltséget Bácsborsód bekerülésével.

Kovács László bácsbokodi polgármester kiemelte, hogy

a legjobb feltételekkel épülhet meg a szennyvíztisztító, hiszen a Sole-Mizo Zrt. ekkora beruházást megvalósított a településen.

Ez azt is jelenti, hogy hosszú távra terveznek a bácsbokodi üzemmel és a dolgozókkal.

– A Sole-Mizo levette a terhet a vállunkról, hogy a tejipari szennyvízért az önkormányzat, illetve a Bajavíz Kft. legyen a felelős. Ez így a lehető legjobb verzió számunkra – emelte ki a polgármester.

A képen balról: Bognár Anita, Bácsborsód polgármestere, Móczár László projektvezető és Kovács László, Bácsbokod polgármestere.
Fotó: Márton Anna

A teljes hálózat elkészül

A beruházásnak köszönhetően a teljes falu hálózata megépül. Építenek egy új tisztítótelepet, és 18–19 kilométernyi csatornahálózatot alakítanak ki Bácsbokodon. A kivitelező februárban kezdte meg a munkát Bácsbokodon, ahol 1186 házi bekötés és 6 átemelő tartozik a rendszerhez. Bácsborsódon május óta dolgoznak, ott összesen 8,5 kilométer csatornát, 406 bekötést és 4 hálózati átemelőt építenek.

– A szennyvíztisztítás biológiai módon fog működni, a telep kapacitása napi 470 négyzetméteres – mondta Móczár László projektvezető a Magyar Vakond Kft. képviseletében. A tervek szerint az új szennyvíztisztító telep munkálataival jövő év februárjában készülnek el, utána egy hat hónapos próbaüzem szükséges, ha ez sikeres lesz, akkor utána zárhatják a projektet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában