Vadászat

2023.01.23. 14:52

Aranyérmes trófea: termetes aranysakált lőttek Csikérián

Tekintélyes méretű aranysakált ejtett el Moravcsik Henrik vadász Bács-Kiskunban. Dúvadhajtás volt nemrégiben a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén, Csikéria közelében. A település térségében gazdálkodóknak sok kárt okoztak az elmúlt hónapokban az aranysakálok. A gazdák kérték a vadászokat, hogy gyérítsék a ragadozók állományát. Idén már kétszer mentek ki dúvadhajtásra a csikériai vadászok.

Márton Anna

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

– A falubeliek esténként hallják a sakált és a rókaugatást, de ez még nem azt jelenti, hogy tömegével vannak az erdőben ezek az állatok, ez a természet hangja – magyarázta a baon.hu munkatársának Nyul Tamás, a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság elnöke.

A sakált egy időben kipusztulnak tekintették az országban, de aztán az elmúlt évtizedekben újra megjelent. Észak-Olaszország, Horvátország felől beszivárgott újra itteni, természetes élőhelyére. Oda érkeztek, ahol valamikor Toldi végzett elődeikkel.

A vadászok úgy tartják, a  toportyán rém okos, sokkal okosabb mint a róka. Nyul Tamás elnök véleménye szerint még nem ismerjük az életmódját, szerinte túlzott aggodalmak vannak a jelenléte miatt.

– Nagyon sokan voltak kint a vadászaton. Sok puska és néhány hajtó. Esett három róka meg egy sakál. Ez a sakál 15, 7 kilogramm volt, az elejtője fiatal vadásztársunk, Moravcsik Henrik 

– mondta el Nyul Tamás. – Irdatlanul örült neki. Érthető is, hiszen nagyon szép példány volt.

A Kecskeméti Bírálati hatóság elé kerül a trófea. A csikériai vadászok szerint aranyérmes lesz. Nyul Tamás egy rókakoponyával is előrukkol, amit szintén aranyérem-esélyesnek tart.

– Az elejtőnek ez nagy dolog, aki hajlandó kimenni hajnalban, kint marad éjszaka hóban, esőben, rossz időben. Csak szenvedéllyel lehet az ember vadász – adott számot hitvallásukról Nyul Tamás.

A Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság elnöke azt mondja: hogy jó volt látni, hogy olyan sokan részt vettek a hajtásban. Huszonöt vadász és hét fiatal hajtó közösen aratott sikert. 

A vadásztársaság fiatal tagja, Moravcsik Henrik ejtette el a 15, 7 kilogrammos aranysakált, ez volt a harmadik ilyen vad, amit az elmúlt fél év alatt lőtt. 

A vadászat szeretett szenvedélye a 23 éves fiatalembernek, aki szinte minden hétvégén engedelmeskedik az erdő hívószavának.

– Ez volt életem harmadik sakálja, és az idei évben az első dúvad, amit elejtettem – mondta el hírportálunknak Moravcsik Henrik, aki egyébként burkolóként dolgozik egy vállalkozónál.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában