Ajánló

2023.01.13. 12:21

A gyerekprogramok mellett megemlékeznek a hősökről is Kecskeméten

Az év eleji csendes időszakban is akad néhány program, mely feldobhatja a borongós napokat. A kecskeméti műsorkínálat még nem olyan sokszínű, de azért lehet válogatni.

Sebestyén Hajnalka

Felvételünk a tavalyi kecskeméti doni megemlékezésről készült

Fotó: Bús Csaba/archív felvétel

Rögtön az elején egy pénteki programot ajánlunk az irodalombarátok figyelmébe. A Katona József Könyvtár pénteken 16 órától könyvbemutatónak ad helyet. A Bécsi Napló és a könyvtár közösen mutatja be S. Csoma János: Utóéletem cimű verseskötetét. A közönséget köszönti a könyvtár részéről Virág Barnabás igazgatóhelyettes, a Bécsi Napló részéről Deák Ernő. A kötetet bemutatja és méltatja: Prof. Dr. Turai Kamil. A műsorban közreműködik: S. Csoma János szerző, Pohl Balázs, színész és Szabó Sándor tárogatóművész. 

S ha már a könyvtárban járunk, érdemes megtekinteni a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola hagyományos év végi kiállítását. Az idei tárlat az „Égi tünemény” címet viseli, mely Csokonai Vitéz Mihály A reményhez című műve helyett sokkal inkább a látogatók feje felett lógó, változatos elemekre utal. A tárlat szombaton zárul.

Szombatra már több program ígérkezik. Jó hír: ettől a héttől újra kitárta kapuit a Planetárium. Szabó Balázs szakelőadó két előadást is tart. A kisebbeknek ajánlja szombaton 15 órától a Csillagmese gyermekműsort. A nagyobbakat megszólító előadás 16.30-kor kezdődik, címe Törés a téridőben – Fekete Lyukak. 

Szombaton a könyvtárban két programmal is becsábítanák a fiatalokat. A Robotépítők foglalkozásra 15 órától várja az érdeklődőket Molnár Dániel könyvtáros. A kisgyermekes családokat szólítja meg 15 órától a népszerű családi mesedélután, a Túl az Óperencián. A foglalkozás témája ezúttal: Visszajött a répa mese, melyet Fazekasné Endre Éva gyermekkönyvtáros mesél el.  

Vasárnap megemlékezést tartanak a 80 évvel ezelőtti doni áttörésre. A Honvéd Hagyományőrző Egyesület területi szervezete, a Történelmi Vitézi Rend és az 1956 Magyar Nemzetőrség területi szervezete által szervezett közös megemlékezés 10.30-kor kezdődik a Nagytemplomban. A szentmisét celebrálja dr. Finta József érseki helynök, emlékező beszédet mond lovag Kenyeres Dénes nyá. alezredes. A megemlékezés 11.40-től a II. világháborús emlékműnél, a Deák téren koszorúzással folytatódik. 

Végül, aki nem szeretne kimozdulni, mégis egy kis tartalmas kikapcsolódásra vágyik, annak érdemes a Katona József Könyvtár honlapján lévő virtuális játékokra kattintania. Jelenleg több játék is fut egyszerre. Szabadság, szerelem címmel virtuális szabadulószoba várja a tiniolvasókat Petőfi Sándor életútja alapján. Ezen kívül további két, Petőfihez kapcsolódó játék fedezhető még fel: az Úti levelek online kvízjáték, valamint a Verstombola irodalmi játék a János vitéz kapcsán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában