Honvédők

2022.12.22. 06:55

Ötven éve ápolják a katonai hagyományokat Félegyházán

Már több mint húsz éve bezárták a kiskunfélegyházi laktanyát, a katonahagyományokat azonban nem hagyják feledésbe merülni az egykori honvédők, akik a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület megalakulásának félévszázados jubileumát ünnepelték a közelmúltban a városháza dísztermében. A jubileumi eseményről Hideg István nyugalmazott őrnagy, az egyesület elnöke számolt be hírportálunknak.

Vajda Piroska

A városháza dísztermében ünnepel ta a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület

Fotó: Fantoly Márton

Az elmúlt több mint hetven évben Kiskunfélegyháza katonavárosként szerepelt a köztudatban. A Magyar Néphadsereg állományából a 60-as és 70-es évek elején a szolgálati évek letöltése után azonban megindult a nagylétszámú kiáramlás. Szükségessé vált a nyugállományúak összefogása, ezért alapították meg a jelenlegi egyesület jogelődjét, a Kiskunfélegyházi Fegyveres Erők Nyugállományú Klubját 1972. november 16-án.

A klubot azzal a céllal hozták létre, hogy összefogják a nyugállományba vonult katonákat, és hogy számukra tartalmas, közösségépítő elfoglaltságot nyújtsanak, hatékony érdekképviseletet biztosítsanak, és hogy ápolják a katonai hagyományokat Félegyházán. 

A klub 1999. július 24-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulója tiszteletére vette fel Petőfi Sándor nevét – mondta el hírportálunknak Hideg István, az egyesület vezetője. Tőle azt is megtudtuk, hogy a jubileumi évforduló alkalmából a honvédelmi miniszter, a Magyar Honvédség parancsnoka és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka emléklapot adományozott az egyesületnek. 

A honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként, Sárdi Tibor nyugállományú rendőr alezredesnek a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát, Varga Imre nyugállományú ezredesnek és Fórján Sándor János nyugállományú zászlósnak az Aranykor Kitüntető Cím bronz fokozatát adományozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Papp Józsefné közösségi munkáját pedig dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emléktárggyal köszönte meg. 

Hideg István (balra) nyugalmazott őrnagy, az egyesület elnöke vette át a miniszteri elismerő oklevelet
Fotós: Fantoly Márton

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöksége emléklappal, BEOSZ emlékszalaggal és emléktárggyal gratulált a jubiláló egyesület tagságának, Hideg Istvánné nyugállományú zászlósnak BEOSZ érmet, Bódi Jánosné és Hadarits Imréné nyugállományú főtörzsőrmester részére pedig emléktárgyat adományozott. Az elismeréseket, az emlékpapokat Bíró László alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság törzsfőnöke és Sztanó Zsuzsanna nyugállományú őrnagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökhelyettese adta át az érintetteknek.

Bárdos László nyugállományú alezredesnek, Kiss Lászlóné nyugállományú főhadnagynak, Pintér József nyugállományú rendőr főtörzszászlósnak, Tóth Lászlóné és Fekete Anna nyugállományú zászlósoknak, valamint Paraginé Dudás Katalinnak, Papp Józsefnek, Sárdiné Patyi Klárának és Szikoráné Sallai Máriának a közösség érdekében huzamosan időn át végzett lelkiismeretes, eredményes munkájukat pedig az egyesület vezetősége emléktárggyal köszönte meg, majd a résztvevő nyugállományú klubok és nyugdíjas szervezetek képviselői emlékszalagot kötöttek a jubiláló egyesület zászlajára.

Az altábornagy levélben gratulált

Az egyesület által, a katonai hagyományok ápolása terén elért eredményekhez dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy levélben gratulált. A következőket írta: „Köszönöm önöknek, hogy kopjafát és emléktáblát állítottak a doni hősök, valamint a Kiskunfélegyházán szolgált, elhunyt katonatársak emlékére, emléktáblát avattak az egykori 7. Gépesített Lövészhadosztály, a 34. huszárszázad, a helyőrségben települt alakulatoknál szolgált katonák tiszteletére, továbbá, hogy ápolják Boconádi Szabó József tábornok emlékét! Köszönöm mindazt, amit hazánkért, nemzetünkért, a Magyar Honvédségért tettek! Kérem, hogy továbbra is ápolják hagyományainkat, őrizzék értékeinket, támogassák a munkánkat! Kívánom, hogy összetartó, baráti, családias közösségükben leljék örömüket az együtt, hasznosan eltöltött eseményekben csakúgy, ahogy tették az elmúlt eredményekben gazdag 50 évben is!”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában