Bács-Kiskun

2022.12.30. 06:55

Idén sem csökkent a szilveszteri virsli iránti kereslet

Szilveszternek idén is kimaradhatatlan kelléke a virsli, amit hagyományosan éjféltájt fogyasztunk a pezsgő mellé. Annak ellenére, hogy az árak emelkedtek ennél a terméknél is, a vásárlási kedv nem csökkent. Továbbra is népszerű újévi termék a virsli.

Szalay Tamás

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Decemberben jellemzően 20-25 százalékkal több virslit vásárolnak az emberek, mint az év többi hónapjában. A hazai szabályozásoknak megfelelően ennek a húsipari terméknek többféle követelménynek meg kell felelnie. Az egyik ilyen legfontosabb kitétel, hogy a hústartalmának az 51%-ot el kell érnie ahhoz, hogy virslinek nevezhető legyen a termék. 

A frankfurti virsli az egyik leghíresebb fajta, feljegyzések szerint már a 13. században is készítették. Ezen termék alapján készítették később a bécsi virslit, ami a ma Magyarországon ismert virslik alapja is. A magyar készítmények kiváló minőségűek és ellenőrzött húsfeldolgozókból származik. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is arra a biztatja a vásárlókat, hogy válasszanak hazai húskészítményeket az ünnepekre.

Kónyáné Zsuzsanna, a Szil-Coop húsárukért felelős eladója mesélte el tapasztalatait
Fotós: Szalay Tamás

Ahogy a Szil-Coop húsárukért felelős eladójától, Kónyáné Zsuzsannától megtudtuk, a kereslet nagyon megoszlik a vásárlók között a virsli fajtáját illetően. 

Elsősorban mégis a juhbeles, roppanós virslik a legkeresettebbek. Kifejezetten kedveltek a Pick által gyártott termékek és a Juhász baromfi virslik. 

Annak ellenére, hogy ezeknek a termékeknek az ára 15-20%-kal emelkedett az elmúlt évekhez képest, a kereslek nem csökkent. A törzsvásárlók ebben az évben is mennyiségre és minőségre ugyan azt vásárolják, mint tavaly.

A haza gyártók árai 2.500-4.000 forint között alakulnak.

Néhány termék és áraik a haza virsli kínálatból:

Gyulahús juhbeles virsli 2.500 forint/kilogramm

Kaiser frankfurti virsli 3.700 forint/kilogramm

Weisbauer frankfurti virsli 3.600 forint/kilogramm

Pick bécsi virsli 3.400 forint/kilogramm

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában