Illetményalap

2022.12.27. 18:07

Emelik a hivatali dolgozók bérét Kalocsán

A képviselő-testület a szokásosnál nagyobb fizetésemelést hagyott jóvá a Polgármesteri Hivatalban dolgozók számára, hogy ezzel valamelyest kompenzálja a bérek magas infláció okozta értékcsökkenését.

Gábor János

Fotó: Shutterstock.com / illusztráció

Az óév utolsó ülésén eldőlt: a munkatársak ugyan többet fognak keresni, de ezzel még mindig messze nem nullázodott ki számukra a 2022-es pénzromlás, az meg pláne nem, amire a jövő esztendőben lehet számítani.

Dr. Kiss Csaba jegyző ismertette: a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak bérét az illetményalap változtatásával lehet növelni, magyarán ennek újbóli, magasabb értékű meghatározását kérte a városatyáktól. 

Az emelés mellett azzal érvelt, hogy azt eddig minden évben jóváhagyta a testület, ám a szokásos 8-10 százalékos változtatásánál most jelentősen többre lenne szükség. 

Összehasonlításképpen felhívta a figyelmet arra, hogy például az egészségügyben és az egyenruhás szervezeteknél a most kértnél jelentősebb emelést hajt végre az állam, ahogy arra is, hogy a hivatal köztisztviselőinek tavaly 7 százalékos alapemeléssel kellett beérniük, holott az infláció 20-25 százalékos volt.

A most kért 15,4 százalékos illetményalap-változtatás is csak az egy évvel ezelőtti, 2022 eleji inflációhoz zárkóztatja fel a kollégák bérét, de az önkormányzat helyzetére való tekintettel jelenleg csak ennyit lehet kigazdálkodni (az emelés közel 37 millió forintos többletkiadást jelent majd a büdzsének). Mivel itt csupán az eddigi 59 813 forintos illetményalap 69 ezer forintra történő emeléséről van szó, dr. Bagó Zoltán és dr. Vincze András képviselő kevesellte a növekményt. Erre dr. Filvig Géza polgármester közölte: amint lesz rá lehetőség, felül fogják vizsgálni a további emelést. A javaslatot teljes egyetértésben szavazták meg a városatyák. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában