Évforduló

2022.12.13. 16:32

Elismeréssel jutalmazták a legjobbakat a falualapítás ünnepén Kelebián – galériával

Hálaadó szentmisével, majd ünnepi műsorral emlékeztek meg a napokban a falualapítás 98. évfordulójára Kelebián, ahol átadták az önkormányzat idei kitüntetéseit is.

Pozsgai Ákos

A kelebiai képviselő-testület idei kitüntetettjei

Fotó: Pozsgai Ákos

Trianon gyermeke – fogalmazta meg a legtalálóbban Miskolczi Miklós, a település krónikása. A szentmisén a szabadkai születésű Negyela Zoltán, ruzsai plébános emlékezett meg arról, hogy valamikor Szabadkához tartozott Kelebia. Trianon szakította el Szabadkától Kelebiát, 1920. július 4-én íratták alá a magyar delegációval a trianoni békediktátumot, amely meghatározta az utóbbi, közel egy évszázad magyar történelmét. Szabadka város, Kelebia bölcsője a határ túloldalára került, testvérek, rokonok, családok szakadtak el egymástól. A falu területén ekkor még nem állt valódi település, és községgé válása egy nagyon hosszú és gyötrelmes feladatnak bizonyult. 

Az itt lakók leleményessége azonban felülkerekedett a nehézségeken, és bár még mindig erős szálak fűzik Szabadkához, a Délvidékhez, egy valóban virágzó település nőtt ki a homoktengerből. Kelebia képviselő-testülete 1924. december 12-én alakult meg. Tóth Sándor bíró és Gille András jegyző vezetésével kezdték meg a település megszervezését, irányítását.

A Magyar–Szerb Agrárkereskedelmi Központban rendezett önkormányzati ünnepségén Maczkó József polgármester arról beszélt, hogy milyen fontos egy nemzet életében a történelmi gyökerek ismerete, a múlt értékeihez való ragaszkodás, amire építeni lehet a jövőt, mert csak így tud megmaradni egy közösség.

– A hűség, a hit és a remény alapértékek egy település életében – hangoztatta a község vezetője.

Bányai Gábor kormánybiztos, a térség (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselője azt a fejlődést emelte ki, amin keresztül ment a közel egy évszázad alatt a település, és arról a várható fejlődésről beszélt, ami az elkövetkezendő években fog megvalósulni és amiért érdemes lesz továbbra is Kelebián élni.

Átadták a kelebiai képviselő-testület idei elismeréseit

Kelebia Község Ifjúságáért, Ifjúságának Neveléséért díjat kapott Gémes Gézáné Szentesi-Tóth Katalin, a Kelebiai Farkas László Általános Iskola nyugdíjas matematika-fizika szakos tanára, országos hírű amatőr festő a tehetséges diákokkal, illetve a felzárkóztatásra szoruló tanulókkal való foglalkozásban elért eredményeiért.

Kiemelkedő Közösségi Munkáért díjat vehetett át Hernádi Gyuláné Jakab Éva, a helyi hagyományok és a kultúra ápolásáért, valamint a kelebiai civil szervezetekben végzett segítő, közösségépítő tevékenységéért.

Ugyancsak Kiemelkedő Közösségi Munkáért díjat adományozott a képviselő-testület Tapodi Ottó részére a kelebiai Vasúttörténeti Múzeum létrehozásáért, a Budapest–Kelebia–Belgrád-vasútvonal építése során végzett értékmentő munkájáért.

Kelebia Képviselő-testületének Különdíját kapta Jóni Antal MÁV-dolgozó, a Kelebiai Polgárőr Egyesület tagja a helyi közösségért végzett önzetlen szolgálatáért.

Kelebia Közbiztonságáért díjat vett át Kocsis György falu- és tanyagondnok, a Kelebiai Polgárőr Egyesület tagja a tanyavilág lelkiismeretes szolgálatáért, a migrációs küzdelemben végzett erőfeszítéseiért, az állatvédelem területén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Kelebia Község Szociális Munkáért díjat adományozott a képviselő-testület a Szent Erzsébet Otthonház dolgozói kollektívája részére az intézmény 30 éves szakmai fenntartásáért, a település idős lakóihoz való hűségért, a Covid-járvány idején vállalt áldozatos és szakszerű munkájukért.

A községi ünnepségen fellépett a Pereputty Egyesület tánccsoportja, a helyi nyugdíjasok közös tánccal, a Kelebiai Daloskör és a szabadkai Crystal Dance. A születésnapi tortát Maczkó József polgármester és Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő közösen vágták fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában