Budapest

2022.12.13. 18:18

Életműdíjat kapott Varga József kecskeméti tanár

Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott Varga József, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium matematika-fizika szakos tanára. Az ünnepélyes díjátadót hétfőn Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartották meg.

Sebestyén Hajnalka

Varga József a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium matematika-fizika szakos tanára

Forrás: ratztanarurdij.hu

A díjat három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. alapította, azzal a céllal, hogy elismerjék azon pedagógusokat, akik a matematika-, fizika-, kémia- és biológiaoktatás területén nyújtanak kimagasló teljesítményt. Idén nyolc pedagógus vehette át a kitüntető díjat.

A díjra az ország bármely iskolájának 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógusokat terjeszthetnek fel szakmai és társadalmi szervezetek, az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő kollektívák vagy magánszemélyek.

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. A díj hivatalos oldalán olvasható méltatása. 

Varga József 1980-van végzett KLTE TTK matematika-fizika szakon. 1987-ig a jánoshalmi Radnóti Gimnáziumban tanított, majd 1987 és 2003 között az újonnan alakult kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban, ahol többek között feladata volt a speciális matematika tagozat beindítása. Tanári pályájának nagy részét a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban töltötte, munkásságának jelentős része ide kötődik. 

Az évek folyamán itt vált meghatározó tanáregyéniséggé, lett a munkaközösség meghatározó tagja, országosan elismert kiváló matematikai tehetséggondozó.

Iskolájában igazgatóhelyettesként, majd munkaközösség-vezetőként is sokat tett a matematika-oktatás fejlesztéséért.
Óráira magas szakmai színvonal, precizitás a jellemző. Nyugodt, higgadt személyisége, óravezetése még a bátortalanabb diákokat is megszólalásra bírja. Nem csak a saját szakmai képzésére figyelő pedagógus, munkája során nagy gondot fordít a jó képességű tanítványai tanórán kívüli képzésére, önképzésére.

Rendszeresen vezet iskolai és városi szakköröket a tehetségek kibontakoztatása érdekében. Tanítványai rajongva szeretik és aktívan részt vesznek a foglalkozásain. Szakköröseit az évek folyamán közösséggé formálja.

Tevékenységének látványos országos eredmények a bizonyítékai. Pozitív kisugárzásával, segítőkészségével sokra hivatott matematika munkaközösséget kovácsolt maga köré, melynek eredményeként az utolsó 10 évben nincs olyan év, hogy „bányais” diák ne lenne az országos matematika versenyek elsős tíz helyezettje között. Kiemelkedő az eredmények közül két tanítványa, akik a Közép-európai Matematikai Olimpián (MEMO), aranyérmet szereztek.

Több díj is koronázza munkásságát

Varga József szerteágazó szakmai tevékenységet végez évtizedek óta. Több szakmai szervezetnek tagja. Állandó résztvevője a Rátz László vándorgyűlésnek, a Zrínyi Ilona Matematika Verseny szervezőbizottságának megalakulása óta munkatársa. Lankadatlan energiával feladatsorok összeállítását, lektorálását végzi. 2006 szeptemberétől aktív tagja az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó "tanári karának".

Kutató munkát is végzett a tanári munka mellett, a tehetséggondozásban is széles körben használható témakörökből írt összefoglaló tanulmányt.

Eredményes munkásságát több díjjal ismerték el: 1999-ben és 2014-ben Graphisoft-díjat, 2003-ban Beke Manó-díjat, 2012-ben Ericsson-díjat, 2016-ban Bonis Bona-díjat és 2018-ban Mester-M-díjat kapott.
Varga József példaértékű szakmai pályafutása és kiváló emberi tulajdonságai alapján a Rátz Tanár Úr Életműdíj méltó helyre került.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában