Baja

2022.11.29. 13:36

Szalagavató ünnepséget rendeztek a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában – galériával

A hagyományoknak megfelelően és a koronavírustól talán már nem fenyegetve rendezték meg november 25-én a végzősök szalagavató ünnepségét a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában. Az intézmény nagy sportcsarnoka gyönyörűen feldíszítve várta a vendégeket, a szülőket, a hozzátartozókat, a tanárokat és természetesen az est főszereplőit, a végzős diákokat.

Márton Anna

A végzősök tánca tett látványossá az ünnepséget.

Fotó: Beküldött fotó

A szalagok feltűzését rövid műsor előzte meg. Kipling: Ha című versét Mészáros Anna, 12. c osztályos tanuló mondta el, majd az Ifj. Illés Zoltán által vezetett kollégiumi zenekar játszott el egy ismert német dalt, a Sowieso-t. Ezután ismét egy vers következett. Nicole Sunitsch-tól az Erfolg, amelyet Farkas Szilárd, a 12.b osztályos tanuló szavalt el. Az összeállítást a Quimby: Most múlik pontosan slágerével zárta a kollégiumi zenekar.

Az egyre emelkedettebb hangulatú est az Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ vezetőinek ünnepi beszédeivel folytatódott. Szauter Terézia főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a szalagavató mérföldkő a végzősök életében. Elmondta, a feltűzendő szalag jelzi az intézményhez, a közösséghez tartozás nagyszerű érzését, ugyanakkor utal arra is, hogy hamarosan komoly megmérettetések várnak az érettségizendőkre. 

– „Használjátok ki az időt, mielőtt elhagyjátok az MNÁMK-t. Ragadjatok meg minden alkalmat, hogy tanáraitok tudásából, tapasztalatából, tartásából minél több átragadjon rátok! Hiszen így, felnőtt fejjel már tudjátok, hogy a pedagógusok nem ellenetek, hanem veletek együtt dolgoznak. De a mindennapok tanórái, tanulnivalója közepette nézzetek néha rá a hajtókátokra tűzött szalagra. Juttassa eszetekbe, hogy ne csak éljetek és túléljetek, hanem éljétek meg az együtt töltött napokat” – zárta gondolatait a főigazgató.

Peter Stübler, német igazgató azzal kezdte beszédét, hogy ez a 10. szalagavató ünnepség, amelyen pedagógusként részt vesz Magyarországon, ami sajátos jubileum. 

Németországban nincs ehhez hasonló rendezvény, ezért külön öröm számára, hogy egy másik ország ilyen fontos iskolai hagyományának részese lehet. 

– „Ápolni kell a tradíciókat, mert aki nem ismeri a múltját, nem tudja építeni a jövőjét sem! Viseljétek büszkén a szalagot, de ne feledjétek: az elkövetkező hónapokban rengeteg feladat vár rátok. Bízom abban, hogy júniusban egy újabb szép ünnep keretében adhatjuk át mindenkinek az érettségi bizonyítványt!” – mondta a német igazgató.

A műsor és a beszédek után került sor az est legfontosabb perceire. Összesen 106 diák matrózblúzára, öltönyzakójára került fel az MNÁMK-s tanulmányaik kezdetét és végét jelző évszámokat tartalmazó apró textília. Szép pillantok voltak.

Nincs MNÁMK-s szalagavató ünnepség a végzősök látványos össztánca nélkül. Átöltözésük ideje alatt videóösszeállítás idézte fel a négy osztály legemlékezetesebb történéseit. A tánc kiválóan sikerült. Elegáns ruhák, szépen kidolgozott és nagyszerűen végrehajtott koreográfia. Nem volt hiábavaló a sok hajnali próba. A tánc Balga Kristóf munkáját dicséri.

Az ünnepi műsor zárásaként anya-fia és apa-lánya tánc következett, érzelmekben gazdagon. 

Majd elkezdődött a szalagavatóbál, ahol együtt táncolt és beszélgetett a végzős évfolyam minden tanulója és az őket tanító tanárok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában