Lakitelek

2022.11.12. 09:40

Közel kétszáz szakember tart előadást a gyógyvizek jótékony hatásairól – galériával

Idén a lakiteleki Hungarikum Ligetben került megrendezésre a Magyar Balneológiai Egyesület 2022. évi konferenciája. A balneológia mint tudományág, a gyógyvizeknek a gyógyfürdői alkalmazásával és annak hatásaival foglalkozik. Pénteken vette kezdetét a három napos rendezvény, amelynek alaptémája a magyarországi gyógyvizekben oldott állapotban megtalálható anyagok hatásai, illetve a balneoterápia lehetőségei.

Szalay Tamás

Külföldről is érkeztek előadók a konferenciára.

Fotó: Szalay Tamás

A Magyar Balneológiai Egyesület Magyarország egyik legrégebbi orvosi egyesülete. 1891-ben alapították a szervezet elődjét. Dr. Nagy Katalin az egyesület elnöke beszélt röviden a balneológia hazai szerveződéséről, aminek táptalaját az adja, hogy országunk Európában egyedülálló módon bővelkedik gyógyvízlelőhelyekben, és ásványvízforrásokban. Az egyesület összefogja a tudományág iránt érdeklődő orvosokat, szakembereket, és az évenkénti konferencia lehetőséget ad a szakmai eszmecserére, a tapasztalatok megosztására.

Az idei konferencia külön előadás blokkban foglalkozik a szakterület koronavírus-járvány utáni helyzetéről. Ebben a tudományos részben a post-COVID szindróma kezelésének hazai eredményeiről tartanak előadást a meghívott szakemberek.

Azonban nem csak hazai előadókat lehet majd hallani a konferencia alatt. Szakmai képviselők érkeztek az eseményre a teljes Kárpát-medence területéről, illetve Franciaországból és Olaszországból. 

A külföldi előadók a gyógyfürdő kezelések fájdalomcsillapító hatásáról, sajátosan francia irányelvekről a reuma balneológiai kezeléséről és egyéb betegségek gyógyítási lehetőségeiről tartanak majd előadást.

Ahogy azt megtudtuk prof. dr. Bender Tamástól, a Magyar Balneológiai Egyesület alelnökétől, Magyarország világviszonylatban az első három olyan ország között szerepel, akik élen járnak a gyógyvízkutatás területén. Az alelnök és az egyesület célja is egyben, hogy terjesszék és tudatosítsák az emberekben a magyarországi gyógyvizek egészségjavító szerepét. Ezeknek ugyanis a gyógyászat minden ágában áldásos hatásai vannak. A mozgásszervi panaszok enyhítésére használják a leginkább a gyógyvizeket, de komoly javulási eredményeket lehet vele elérni a nőgyógyászati, bőrgyógyászati és egyéb egészségügyi területeken is.

Bender Tamás nagy eredménynek tartja az ide konferencia létrejöttét, ugyanis a tavalyi járvány helyzet igen csak rányomta a bélyegét a szakmára. Most viszont közel kétszáz szakember lesz jelen az eseményen, a szakmai konzultációk, kerekasztal-beszélgetések révén egy új lendületet fog adni a szakma népszerűségének és jelentőségének.

Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány Kuratóriumának elnöke kiemelte, a hazai gyógyvizek fontosságát, ami egyedi a térségben és hungarikumi szintre emelte azok jelentőségét. Az elnök megnyitó beszédében szót ejtett a rendezvénynek helyet adó lakiteleki Hungarikum Ligetről is. Lakiteleken hét kutat fúrtak, aminek magas ásványianyag-tartalma van, így ásványvíz minőségű vizet adnak. 2018-ban engedélyezték ennek a gyógyvíznek a használatát. Lezsák Sándor beszélt a vízlelőhelyek történetéről és azok fontosságáról is. Magyarországon 2000. január 1-én közölt adatok alapján 1 789 regisztrált termálkút volt, amiknek a vízhozamából 150 termál- és gyógyfürdőt működtettek. Magyarország a világon az ötödik legnagyobb ásványvízkészlettel rendelkező ország. Az elnök beszélt a Kárpát-medence geológiai adottságairól, ami magyarázatot ad arra, hogy miért tudnak a hazai kutak ilyen bőséges gyógyvízforrást biztosítani. A beszédben elhangzott a gyógyvizek egyéb gazdasági területre gyakorolt hatása is. 

Nemcsak a gyógyászati haszna jelentős, hatást gyakorol térségünk szőlészeti, mezőgazdasági sajátosságaira, de befolyással van az építészetre vagy az állattartásra is.

Kalics Gabriella, a Ligetszépe Gyógyászat vezetője szerint a legfontosabb, a hagyományok megőrzése és továbbadása. Megnyitó beszédével pedig a szakmai előadások folytatták a sort, ahol a szakma képviselői balneológiai fejlesztésekről, tudományos előrelépésekről tarthatták meg szakmai beszámolóikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában