Kalocsa-Paks-Szocsi

2022.11.22. 16:00

Három régiós vezető képviselte a TEIT-et Szocsiban

A Paksi Atomerőmű bővítését támogató Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulást (TEIT) két régióbeli polgármester és Jákli Gergely, a Paks II. elnök-vezérigazgatója képviselte az oroszországi Szocsiban, a hétfő-kedden rendezett XII. Atomexpo Nemzetközi Fórumon. A nukleáris ipar egyik legrangosabb világeseményére a szervezők közlése szerint 57, nukleáris energiafejlesztésben érdekelt nemzet képviselőit, köztük Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert várták.

Gábor János

Balról: Szabó Péter paksi polgármester, Szijjártó Péter külügyminiszter és Filvig Géza kalocsai városvezető Szocsiban, a XII. Atomexpo-n.

Forrás: Filvig Géza Facebook-oldala

Kalocsát a TEIT elnöki pozícióját is betöltő dr. Filvig Géza polgármester képviselte a fórumon. A helyszínről megosztotta: „a paksi atomerőmű bővítése és a fenntartható energiaforrások biztosítása kiemelten fontos az ország, és ezáltal a térség számára”, de rengeteg további lehetőséget tartogat a város lakóinak is, ezért a Paks II. bővítéséért felelős magyar politikussal szintén egyeztetett Szocsiban.

Ugyanezekkel az érvekkel állt ki a fejlesztés mellett a magyar delegációval tartó paksi polgármester. Szabó Péter közleményben tudatta, hogy a TEIT képviseletében részt vett az Atomexpót támogató és a Paks II. projektet kivitelező Roszatom okosváros programjáról szóló panelbeszélgetésén. Itt előadóként is szükség volt rá, hiszen az oroszországi cég munkatársainak a Pakson megvalósuló okos megoldásokat és fejlesztéseket mutatta be.

– Úgy gondoljuk, hogy a zöld ügynek, a zöld megállapodásoknak, a zöld kérdéseknek arról kell szólniuk, hogy miként tudjuk hatékonyan megvédeni a környezetet. Ebből a szempontból a legkiegyensúlyozottabb, legkiszámíthatóbb, legolcsóbb és leginkább környezetbarát energiatermelési megoldásként tekintünk az atomenergiára – fejtette ki a magyar kormány álláspontját Szijjártó Péter, a fórum egyik pódiumbeszélgetésén. – A nukleáris energiát ma már fenntarthatónak tartják, és a mi példánk mutatja a legjobban, hogy ez helyes megközelítés. Ha valaki két új reaktorblokkot épít, ahogy mi tesszük, évi 17 millió tonna karbonkibocsátást tudunk megelőzni. Mi a fenntartható, ha nem ez – tette fel a kérdést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában