Prof. dr. Róna Tamás

2022.11.27. 13:55

A kóser kertkultúráról oktat a szegedi egyetemen a kecskeméti főrabbi

Prof. dr. Róna Tamás kecskeméti főrabbi magyar és angol nyelven oktat a kóser kertkultúráról, a kóser zöldségtermesztésről, ennek apropóján beszélgettünk vele.

Varga Katica

A hallgatók átfogó képet kapnak a kóser élelmiszerek előállításáról

Fotó: Shutterstock

Prof. dr. Róna Tamás kecskeméti főrabbi idén kezdett el oktatni a kóser kertkultúráról a Szegedi Tudományegyetemen. Az intézmény és a főrabbi közötti együttműködés három évvel ezelőtt indult az egyetem professzorának, Lantos Ferencnek köszönhetően. Ezzel párhuzamosan dr. Urbányi Béla és dr. Helyes Lajos professzorok jóvoltából a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel is megkezdődött az az együttműködés, melynek köszönhetően az érdeklődő egyetemisták a kóser kertészettudománnyal ismerkedhetnek.

– A cél, hogy magyarországi és izraeli egyetemek közös szakmai programot tudjanak kidolgozni, és a kóser kertészettudomány keretében minél több hallgató kapjon ismeretanyagot – fogalmazott hírportálunknak a főrabbi. Hozzátette, hogy a képzés és az együttműködés révén azt remélik, hogy a jövőben a kóser piacra több magyar cég is kedvet kap.

A főrabbi 2021-ben az oktatási- és kutatási tevékenységéért, azon belül is a kóser zöldségtermékek termesztése terén végzett munkájáért a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szenátusa, a MATE Kertészettudományi Intézet előterjesztése alapján címzetes egyetemi tanár kitüntető címben részesült.

A kóser kertkultúra tantárgya, melyet prof. dr. Róna Tamás főrabbi oktat a fent említett egyetemen a kertészettudomány ezen szegmensével ismerteti meg a hallgatókat. A képzésen – melyre a világ szinte minden pontjáról csatlakoztak már hallgatók – megtanulhatják, hogyan kell úgy megtermelni egy-egy zöldséget, hogy az minden szempontból megfeleljen a kóser előírásoknak. Átfogó képet kapnak a kóser élelmiszerek előállításáról: a termesztéstől a tároláson át egészen a csomagolásig, illetve amíg eljut a fogyasztókig.

Prof. dr. Róna Tamás

– Kecskeméten és környékén a kóser élelmiszerigény még alakulófélben van – mondta a főrabbi. Azonban a város nagyobb bevásárlóközpontjainak és bioboltjainak a polcain is találhatunk már kóser élelmiszereket.

A rabbi szerint a kóser étkezés, melynek Szentírási alapjai vannak, egészséges étkezést is jelet, hiszen a betartása a legjobb, prémium minőségű ételek fogyasztását is jelenti egyben. Sokan éppen ezért, egészségügyi okokból kezdenek a kóser étkezés szabályai szerint táplálkozni.

A kóser szó héber eredetű szó, jelentése: tiszta, megfelelő, fogyasztásra alkalmas. A kóser táplálkozási törvények nemcsak azt írják le, hogy mely élelmiszerek megengedettek vagy tilosak, hanem azt is szabályozzák, hogy a megengedett ételeket hogyan kell megtermelni, feldolgozni és előkészíteni még a fogyasztás előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában