Enegergiaár-emelkedés

2022.10.31. 19:25

Több helyen lekapcsolják a díszvilágítást Kalocsán, de az adventi fényeken nem spórolnak

További energiatakarékossági okokból 12 közterületen több mint 200 díszkivilágításra szolgáló lámpatest működtetését függeszti fel a város, és határozatlan időre lekapcsolják olyan ikonikus helyszínek megvilágítását is, mint az 51-es főút melletti Schöffer-torony. Tervben volt, hogy a karácsonyi díszkivilágítást sem telepítik, de ezt végül elvetették.

Gábor János

Adventi fények Kalocsán

Fotó: Gábor János

Összesen 206 világítótest lekapcsolásáról döntött a kalocsai képviselő-testület, mert attól tartanak, hogy a villamosenergiát is csak a régi ár sokszorosáért fogják kapni. Az előterjesztésben tételesen felsorolták, hogy mely helyszíneket érinti a spórolás; november 1-től már fel sem kapcsolják az Asztrik téri szobrok és dombok, a Búzapiac téri Wass Albert szobor és 56-os emlékmű, a Csilás parki Szent István szobor, az Esze Tamás utcai Pedagógus emlékmű, a Kishalas sori Bem szobor, a Szent Imre utcai II. világháborús emlékmű, a sétálóutcai érsekszoborcsoport, az ÖkoPont előtti kandelábersor, valamint a Polgármesteri Hivatal homlokzatának díszkivilágítását. Szintén elsötétülnek a Viski Károly Múzeum előtti térsíklámpák, az Asztrik téri és érsekkerti világító térkövek, a Negyvennyolcasok terén lévő térsíklámpák és Nicolas Schöffer grandiózus Chronos-8 tornyának reflektorai.

A napirendben először szerepelt az is, hogy a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. fel se szerelje a karácsonyi köztéri díszkivilágítást, és csak a városi adventi koszorú helyszínén, a Sétálóutca millenniumi szökőkútjánál legye ünnepi fényár. Ezt a pontot Kákonyi István javaslatára kivették, mivel a képviselő érdeklődésére az önkormányzati cég közölte: a karácsonyi fények túlnyomó része rendkívül gazdaságos LED fényfüzérekből áll, így ezeket használva van lehetőség rá, hogy kisebb ráfordításból megoldják az adventi hangulatvilágítást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában