Bács-Kiskun

2022.10.14. 07:00

Tíz értékes pályakép – közülük kerülnek ki az idei Prima díjasok

A Bács-Kiskun megyei Prima díjat idén ősszel 17. alkalommal adják át a VOSZ helyi szervezetének a jóvoltából. A tíz kategóriában meghirdetett jelölések győztesei valamennyien esélyessé váltak a három megyei Prima díj egyikére, valamint a vele járó egy-egy millió forintra.

PN-összeállítás

A kategória­győz­tesek fotói és bemutatkozásai megtalálhatók a primadij.hu oldalon, ahol a Prima közönségdíjasra történő szavazás is zajlik. A kedvenc jelöltre való voksoláshoz mindössze egy kattintásra van szükség, amit naponta lehet ismételni, egészen novem­ber 19-ig. Az összesített szavazatok alapján dől majd el, hogy ki lesz a tíz jelölt közül a 2022. évi Prima közönségdíjas, amely elismerés mellé félmillió forintnyi pénzösszeg is jár. 

A tíz kategória élére kerülő győztesek valamennyien kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a saját területükön, és ezáltal a környezetük méltónak találta őket a jelölésre, a VOSZ elnöksége pedig a kategóriagyőzelemre. A Prima díj szellemiségének köszönhetően eredendően politikamentes és kizárólag a közösség által értékesnek, áldozatosnak és önzetlennek ítélt tevékenység okán válik bárki érdemessé rá. 

Magyar irodalom 

Dr. Turai Laura
 

Dr. Turai Laura irodalomkutató, költő, Kecskemét 

„Költészetéről Dobozi Eszter így fogalmaz: »Látomás lenni bármi áron« – ez egyik kulcsmondata. Visszahelyezi a költői képet abba a pozícióba, amely megillette a költészet történetének leggazdagabb korszakaiban. Át- és újraértelmezi az ezeréves toposzt, máskor a köznyelvi metaforából is képes új jelentéseket kibontani. Kötetében rendkívül magas szenvedély izzik. Feltűnően sok fény árad soraiban. (…) Líraiatlan és költészetellenes korunkban minden ízében lírai költészettel mutatkozik be.” 

Magyar színház-, film- és táncművészet 

Apró Ernő
 

Apró Ernő bábszínész, Kecskemét 

„1967 óta a színházról szól az életem. 1973-ig Szabadkán, a Népszínházban, majd utána 1992-ig a Gyermekszínházban dolgoztam. Itt ismerkedtem meg és lettem jóban a bábozással. Annyira jóban, hogy tudtam: ez az, amit én csinálni akarok! Azóta bábozok szeretettel, odaadással, alázattal.” 

Magyar képző- és iparművészet 

B. Zeikfalvy Anna
                                   

B. Zeikfalvy Anna grafikusművész, Kiskőrös 

„A rajzolás, és a mélynyomtatás, a rézlemezen való dolgozás számomra egy a léttel. A teremtett világ tálcán kínálja a témát, amelyet alázattal és tisztelettel rajzolok. A mikrovilág az én világom, amely csendes, de mindig átfogó képet ad a makro létről is. Tanítványaimnak is ezt adom át, hogy nagy-nagy szeretettel forduljanak a rajzolás felé.” 

Magyar tudomány 

Dr. Kelemen Edit
 

Dr. Kelemen Edit csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, Kecskemét 

„Hivatásom gyakran állít megoldhatatlannak tűnő kihívások elé. Ami mindig segít nekem, az a szeretet. A szeretet az életfilozófiám része, olyan erő, ami nélkül szinte lehetetlen élni, létezni, gyógyítani, segíteni. Biztos támasz a hétköznapokban, hivatásom gyakorlásában.” 

Magyar oktatás és köznevelés 

Virág Tiborné
 

Virág Tiborné középiskolai tanár, Érsekcsanád–Baja 

„Hiszem, hogy a sikeres tanár-diák együttműködés alapja a kölcsönös bizalom, az egymáshoz fordulás, a szakmai és emberi példamutatás. Pedagógusként a célom az, ahogy eddig, ezután is erre a bizalmi viszonyra építve, az emberség és az emberi értékek fontosságát hangsúlyozva segítsem szeretett diák­jaimat közelebb lépni céljaik megvalósításához.” 

Magyar építészet 

Katkics Tamás
 

Katkics Tamás okleveles építészmérnök, Kecskemét 

„Külön öröm, hogy ma a három unokámból kettő olyan bölcsődébe jár, amit én terveztem át. Élvezik az egyedi, bemászós méhsejtbútort és a beülőablak kuckós hangulatát. A gyerekek nem építtetők, ők nem mondják el, hogy milyen épületet szeretnének, azt nekünk kell kitalálni. Ehhez pedig egy kicsit újra gyerekké kell válni.” 

Magyar ismeretterjesztés és média 

Jámbor Csaba
 

Jámbor Csaba rádiós újságíró, Kecskemét 

„Egy véletlennek köszönhetően ismerkedtem meg a rádiózással 1994-ben. Ami kezdetben érdekes kihívás volt, az szakma, majd hivatás lett. Egy emberöltőnyi ideig, 25 éven keresztül minden reggel 6 és 10 óra között ébresztettem Kecskemét és a megye rádióhallgatóit.” 

Magyar népművészet és közművelődés 

Jankovszki Zoltánné
 

Jankovszki Zoltánné, a Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület művészeti vezetője, Kiskunfélegyháza 

„Ma már testvérek és anya-lánya is együtt mazsoretteznek, élvezik a fellépéseket, a közösséget. Fontos számomra a közösségépítés – a 30 év eredményeként –, a kezem alatt ezernél is több lány ismerhette meg a tánc örömét, az összetartozás semmivel sem helyettesíthető élményét. A Kiskunfélegyházi Mazsorett Együttes három év­tizedes kiemelkedő eredményéért felvételt nyert Kiskunfélegy­háza Értéktárába, a kulturális örökség szellemi és tárgyi javak kategóriájába.” 

Magyar sport 

Grosán Pál
 

Grosán Pál atléta, nyugdíjas testnevelő tanár, Kecskemét 

„Hosszúnak mondható életem során azt az elvet igyekeztem megvalósítani, amit úgy fogalmaztam meg, hogy amibe belekezdek, azt csak nagyon jól érdemes művelni! Életem lényege a folyamatos tevékenység. Sohasem unatkozom! A költővel vallom: »Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes«.” 

Magyar zeneművészet 

Dratsay Ákos
 

Dratsay Ákos fuvola­művész, Kecskemét 

„Művészi pályája is el­választhatatlan feleségétől, Berényi Bea fuvolaművésztől. Közel 2000 szóló- és kamarakoncertjük jelentős részét Kecskeméten, illetve Bács-Kiskun megyében tartották, de emellett országszerte koncerteztek, valamint Európában és Indiában is felléptek. Számos jelentős kortárs magyar zeneszerző, többek között Kocsár Miklós, Hidas Frigyes és Vajda János, valamint Sári József komponált számukra kettősversenyeket és kamarazenei kompozíciókat.” 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában