Kecskemét/Galériával

2022.10.30. 06:52

Megnyitotta kapuit a Termostar fűtőműve az érdeklődők előtt

Jövő október végére elkészül az új biomassza fűtőmű Kecskeméten. A mintegy 40 ezer ember ellátásában kiemelkedő szerepet játszó új üzem a Termostar Kft. gázfelhasználásának 75 százalékát is kiválthatja. Egyebek mellett ez is elhangzott pénteken Kecskeméten, a harmadik alkalommal megszervezett Távhőszolgáltatás napján és Erőművek Éjszakáján.

Barta Zsolt

Sokan voltak kíváncsiak a fűtőmű kulisszatitkaira

Fotó: Bús Csaba

Országszerte mintegy 70 erőmű nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, köztük Kecskeméten a Termostar Hőszolgáltató Kft. Széchenyivárosi Fűtőműve is. Mint ismert, a fűtőmű távhőt (használati melegvíz és fűtés), valamint villamos energiát termel. Mintegy 11 ezer lakást 40 ezer lakó napi fűtését biztosítja a társaság. 

Az érdeklődőket Pék Gáspár, a Termostar Hőszolgáltató Kft. főmérnöke üdvözölte, hogy kollégáival a látogatókat végig kísérje a cég energetikai központjában és válaszoljon a vendégek kérdéseire. A jelenlévők védősisakot és láthatósági mellényt kaptak. A főmérnök arra hívta fel a figyelmet, hogy semmiképpen se érjenek a csövekhez és a hőtermelő berendezésekhez.  

A cég szakembere elmondta, hogy a vállalat kazánjai közül több kondenzációs működésű, így jelentős mennyiségű energiát takarítanak meg. 

Előbb ezeket a kazánokat mutatták be a séta során. Ez azért is érdekes, mert otthon bárki láthat kondenzációs kazánt, de ilyen hatalmas kapacitású berendezéseket csak itt a cég telephelyén. Megjegyezte, hogy hatalmas gázláng melegíti azt a vizet, amely a vezetékrendszereken keresztül érkezik a lakások radiárorjaiba. 

Hogy mekkora lehet az a hatalmas csőrendszer, amely behálózza a várost? Kérdésünkre annyit válaszolt a főmérnök, hogy 28 kilométerhez közelít. Ez majdnem annyi, mint a Kecskemét–Izsák közötti országút hossza. A távhőcentrumhoz helyi hőközpontok kapcsolódnak a városban, ezek működését számítógépes vezérléssel felszerelt diszpécserközpont felügyeli. Elmondta, hogy a cég négy elektromosáram-termelő berendezést működtet, jelenleg egyet éppen felújítnak. 

Az áramtermelés azonban nem folyamatos, a berendezések ugyanis inkább a hazai rendszer energia-hullámzásának a kiegyenlítésekor indítják el. 

Megemlítette a cég fejlődésében nagy szerepet jelentő új, Mindszenti körúton épülő biomassza erőművet, amely jövő októberben készül el. A beruházás eredményeként a vásárolt gáz mintegy 75 százalékát lehet majd helyettesíteni. A rendszer 6 kilométer hosszú csővezetékkel kapcsolódik a jelenlegi hálózatra.  

A tájékoztatón szó esett még arról is, hogy Kecskeméten 1897 elején kezdődött meg a Szultán utcai központban a villamos energia termelése. A gőzzel történő villamosenergia-termelés 1973-ig tartott. Majd itt 2000-ben egy gázmotort telepítettek, amely 1463 kilowatt teljesítményű berendezés. 

A rövid tájékoztató után kezdődött a séta, amely során az érdeklődők megnézték a kazánházban 1100 milliméter átmérőjű 6 méter hosszú lángot. Ezt követően a kazánház azon részébe látogattak a vendégek, ahol a hatalmas melegvíz-mennyiség nyomásának a fenntartását végzik a berendezések. 

Szó esett arról, hogy a kecskeméti víz vasas és egyéb olyan anyagokat is tartalmaz, amely rövid idő alatt tönkre tenné a rendszert. Ezt elkerülendő folyamatosan szűrik és tisztítják a vizet. A munkát pedig rendszeresen ellenőrzik. Ezt követően a diszpécser központot tekintették meg a látogatók, ahol 0-24 órás a folyamatos munka. Az érdeklődők megtekintették a látogatás végén az áramtermelő gázmotorokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában