Galériával

2022.09.09. 18:53

Ünnepi állománygyűlést tartottak a bajai tűzoltóság 150 éves évfordulója alkalmából

A Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság megalakulásának 150 éves évfordulóját ünnepelték a városháza dísztermében pénteken.

Márton Anna

Huszár Tibor József tűzoltó ezredes a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója

Fotó: Márton Anna

Huszár Tibor József tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte elsőként a 150 éves bajai tűzoltóságot, illetve az állomány jelenlegi tagjait. Az ülésen részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Nyirati Klára polgármester, Hajdú Miklós alpolgármester és Sörös Gergely alpolgármester.

Huszár Tibor József gróf Széchenyi Ödönt idézte, akihez fűződik a magyar tűzoltóság megalakulása. Baján 1872. december 6-án kezdte meg működését a városi tüzérség. 1912-ben a Belügyminisztérium a hivatásos tűzoltóságokról szóló szabályrendeletet jóváhagyta, ami nagy változást jelentett a helyi tűzoltóság életében, azonban ekkor még védőfelszerelése és ruházata nem volt a hivatásos tűzoltóknak, ekkor az önkéntes tűzoltóság látta el őket.

– Mikor a jelenlegi tűzoltóságra tekintünk és láthatjuk, hogy milyen technikai felszereltségeik, védőeszközeik vannak, elképzelni sem tudjuk, hogy az elődeik milyen embert próbáló feladatokat végeztek – fogalmazott Huszár Tibor József. Hozzátette, hogy a magas szintű szabályozottság, a dokumentumok példa értékű vezetése mind-mind arról tanúskodnak, hogy készítői hivatásuknak tekintették a tűzoltóságot. Tették a dolgukat, úgy, ahogy a lelkiismeretük diktálta. Nincs ez másképp ma sem, a mai tűzoltók is tovább vitték elődeik hagyományát. Ma is fontos, illetve elengedhetetlen a bajtársiasság és a másikért való tenni akarás. Végül kérte a bajtársakat, hogy mindig tartsák szem előtt a tűzoltók jelmondatát: Magyarország szolgálatában a biztonságért! És soha ne felejtsék az elődök mottóját: Istennek dicsőség, egymásnak segítség!

Nyirati Klára polgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy a tűz szó kettős, ambivalens érzelmeket vált ki belőlünk. Egyszerre éltető pozitív erő és egyszerre pusztító erő. Emlékeztetett arra, hogy Baja történelmében a tűzvész meghatározó szerepet játszott. A jelenlévőket tájékoztatta arról, hogy két évvel ezelőtt létrehoztak egy városbiztonsági alapot a költségvetésben, később pedig egy katasztrófavédelmi forrást a város biztonságának érdekében. Végül megköszönte a tűzoltók munkáját, azt, hogy mindig számíthatnak a munkájukra és biztonságban érezheti magát mindenki.

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a tűzoltók és a katasztrófavédelem dolgozói csendben, de nagy szaktudással és nagy szerénységben végzik a munkájukat.

– Megfeledkezünk róluk, természetesnek vesszük a munkájukat, pedig ők biztosítják számunkra azt a nagyon is természetes igényünket, hogy biztonságban érezhessük magunkat, szeretteinket és értékeinket 

– fogalmazott Zsigó Róbert. Hangsúlyozta, hogy a mai napon és az elmúlt hetekben erre a 150 éves évfordulóra emlékezünk, noha tudjuk, hogy az esztendő minden napján megérdemlik mindannyian az ünneplést. Hiszen szolgálatuk középpontjában a mások iránti tisztelet és elkötelezettség áll.

– Egy olyan korban, amely leginkább az egyént mutatja a világmindenség középpontjának, önöktől kapunk tanúbizonyságot az önzetlenségről és a felebaráti szeretetről. Az emberek többsége sajnos vagy szerencsére csak baj esetén találkozik a tűzoltók elhivatottságával, a katasztrófavédelem munkatársaival, önzetlen, embert próbáló munkájával. Sokszor el sem tudjuk képzelni, hogy mekkora fizikai, szellemi erőfeszítést igényel a felkészülés, ugyanakkor a tűz- és káresetek figyelmeztetnek bennünket arra is, hogy nem vagyunk elég óvatosak. A figyelmetlenségért gyakran a károk elhárításán dolgozók fizetnek, akár az életükkel is – tette hozzá a honatya.

Az állományt Ossó János tűzoltó ezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője is köszöntötte, majd felkérték Huszár Tibor József tűzoltó ezredest, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját, hogy kösse fel a csapatzászlóra az emlékszalagot.

Az állománygyűlésen Schindler Mátyás plébános és Kovács László tisztelendő megáldották a bajai tűzoltóság csapatzászlóját és a megjelent tűzoltókat.

Az ünnepi esemény kulturális műsorral zárult.

Az állófogadást követően a 150 éves jubileumi évforduló alkalmából emlékfa-ültetésre került sor a Jelky András téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában