Elismerés

2022.09.14. 12:36

Két új Pécsiné Ács Sarolta-díjas művészt avattak Kalocsán

Egy hímző népi iparművész és egy népi motívumokat alkalmazó divattervező vehette át ebben az évben a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány Pécsiné Ács Sarolta-díját. A kitüntetéseket a hétvégén adták át, ünnepélyes keretek között, a „XXXI. Csíplek Kalocsa! Paprika- és Gasztrofesztivál” keretében, az Érsekkert szabadtéri színpadán.

Gábor János

Az új díjazottak, a fesztivál szabadtéri színpadán: Kalapos Istvánné népi iparművész (balról a második) és Hrivnák Tünde divattervező (balról a harmadik), a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány tagjaival.

Fotó: Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ

A szervezetet alapító legendás koreográfus-néptáncpedagógusról elnevezett kitüntetést idén Kalapos Istvánné hímző-varrónő érdemelte ki, a helyi néprajzi hagyományok ápolásáért és továbbadásáért. Néptáncosként együtt dolgozott a szintén nagy elismerésnek örvendő Vén Ferenccel, és évtizedek óta aktív tagja a régióbeli hagyományőrző csoportoknak.

Ugyancsak Pécsiné Ács Sarolta-díjas ettől az évtől Hrivnák Tünde divattervező, aki több világhírűvé vált alkalmi ruhakollekciót is készített már, kalocsai motívumok felhasználásával. A BY ME Spicy sorozatot alkotó szakember a Pro Urbe és a Józsa Judit Magyar Viselet díj mellé teheti a vitrinbe a legújabb kitüntetést. Nem a kalocsai az egyetlen jellegzetes motívumegyüttes, amit felhasznál, hiszen halasi csipke, vagy éppen matyó hímzés is feltűnt már a kollekcióin – persze a szülőfaluja, Tótkomlós mintái mellett.

A kalocsai hímzés 2011-től jelent meg a 22 éve alapított BY ME márka Spicy névre keresztelt modelljein, és jórészt helyi népi iparművészek segítségével hozta létre őket, hogy a modern, elegáns darabok a lehető legautentikusabb megjelenést nyújtsák. 

Méltatásában elhangzott: a kalocsai mintás ruhakölteményeket sokáig a Népművészet Mestere címmel is kitüntetett, néhai Bolvári Andrásné Ilonával együtt készítette. A BY ME Spicy-ból készült legújabb darabokat éppen a Paprikafesztiválon mutatta be – kalocsai népdalok modern zenei feldolgozásaival és helyi néptáncosokkal kísérve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában