Gyászhír

2022.09.19. 15:38

Elhunyt Tóth Istvánné, Kiskunhalas volt országgyűlési képviselője

Életének 81. évében elhunyt Tóth Istvánné, Kiskunhalas volt országgyűlési képviselője, a helyi Családsegítő Szolgálat alapítója.

Pozsgai Ákos

Életének 81. évében hunyt el Tóth Istvánné

Fotó: Pozsgai Ákos

„Kedves barátok, ismerősök. Édesanyám, Irénke ma reggel befejezte földi pályafutását, megtért Teremtőjéhez. Gondoljatok rá szeretettel!” – adta hírül szűkszavú bejegyzésében Tóth Péter, a volt képviselő fia, közösségi oldalán.

Tóth Istvánné 1941-ben született Kiskunhalason, mezőgazdasági üzemmérnök volt, családi érintettsége révén nevéhez fűződik a Mozgássérült Gyermekek Intézetének építése, amely 1982-től működött, később pedig a Nemzetközi Pető Intézet első vidéki részlege lett.

Kiskunhalas város országgyűlési képviselőjének választották, 1985 és 1990 között volt parlamenti képviselő, az egészségügyi és szociális bizottság tagja volt. Képviselői munkája után is a város életének meghatározó személyisége maradt, nevéhez fűződik a helyi Családsegítő Szolgálat megalapítása, a hajléktalan szálló és a családok számára kialakított átmeneti otthon. Nyugdíjba vonulásáig a szociálisan rászoruló, beteg emberekért, az állami gondozásból kikerült fiatalokért dolgozott, szakértőként számos szociális jellegű törvény és rendelet kezdeményezésében vett részt. 1999-ben létrehozta az Albert Schweitzer Segítő Szolgálatot, így nyugdíjazása után folytatta munkáját.

2016-ban Kiskunhalasi Cigányságért-díjjal tüntették ki, 2018-ban a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének elismerését vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában