Spórolás

2022.09.10. 11:25

A növekedő energiaárak miatt takarékoskodni próbálnak Érsekcsanádon is

Péntekenként az összes szervert lekapcsolják az érsekcsanádi hivatalban, így több energiát is meg tudnak spórolni. A fűtést most nézi át egy csanádi szakember, és segít majd, hogy optimálisan állítsák be.

Márton Anna

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő és Felső Róbert polgármester

Fotó: Márton Anna

– A közvilágítás, az önkormányzati intézmények racionalizálása a legfontosabb feladata ma a települések vezetőinek – mondta hírportálunknak Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője. A közös gondolkodás, tervezés lesz a következő választókerületi polgármesterek találkozójának legfontosabb témája.  

Felső Róbert polgármester hírportálunknak elmondta, hogy folyamatosan vizsgálják a fogyasztásokat. Átálltak a napi fogyasztás vizsgálatára és nagyon érdekes dolgokat vettek észre. 

– Soha nem gondoltam volna, hogy a hivatal áramfogyasztása dupla akkora, mint az óvodáé, és ezért hoztunk egy intézkedést, miszerint pénteken, amikor bezárjuk a hivatalt, akkor az összes szervert is lekapcsoljuk. Egy nap 20 kW csak a szerverek fogyasztása. Egy hétvégén ez 50-60 kW-ot jelent. Ilyen kis lépésen is érdemes gondolkodni. A fűtést most nézi át egy csanádi szakember, és segít majd, hogy optimálisan állítsuk be – mondta Felső Róbert polgármester. 

Hozzátette, mivel a fűtési időszak előtt vannak, még van idejük tervezni. Hangsúlyozta: van pozitív része is a tervezésnek, mert ma úgy látszik, a művelődési ház és a könyvtár beosztásánál majd a továbbiakban is megfontolandó lesz, hogy mindkét épületet van-e értelme éjjel-nappal fűteni. Kiderült, hogy össze lehet hangolni a különböző csoportokat. Felső Róbert szerint fontos lenne, hogy az önkormányzati vezetők beszélgessenek egymással, mert ami jó egy helyen, az lehet, hogy máshol is alkalmazható. 

– Lehet egymástól tanulni, de az is nehezíti a helyzetet, hogy mindenkinek más szerződése van a szolgáltatóval. Sőt, nekünk a különböző épületeinkre is más megállapodásunk van 

– tette hozzá a polgármester. Kiemelte, hogy a legnagyobb kihívás a közvilágítási rendszerben lesz, de Érsek­csanádon nem tervezik lekapcsolni azt. 

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője hamarosan tárgyal a választókerület polgármestereivel az új helyzetről, arról, hogy az emelkedő energiaárak mellett mi a legoptimálisabb a települések működtetése érdekében. 

– Voltam polgármester és tudom, hogy dolgoznia kell egy képviselő-testületnek, egy polgármesternek azon, hogyan lehet működtetni a települést. Ráadásul a választókerületből az elmúlt hetekben, napokban nagyon sok polgármester keresett meg, én is kerestem őket és beszélgettünk többekkel arról, hogy milyen helyzet van. 

Nem magyar sajátosság az, hogy energiaválság van, tavaly ősz óta a világon is az van, folyamatosan emelkednek az energiaárak és ezt nehezítette a háború, valamint az elhibázott brüsszeli szankciós politika, amelynek következtében olvashatjuk a német gazdaságról szóló írásokat a német nehézségekről és természetesen egész Európa nehéz helyzetéről. 

Természetes, hogy a polgármesterekkel egyeztettünk és velük együtt a képviselő-testületek is gondolkodnak azon, hogy ebben a helyzetben hogyan tudjuk racionálisabban működtetni a településeket. Ez teljesen természetes dolog, ilyen mindig van. Ezúttal is elmondtam a polgármestereknek, számíthatnak rám, beszélünk is – fogalmazott Zsigó Róbert. 

Folyamatosan, évente többször is találkoznak a választókerületi elöljárók a honatyával, ahol különböző témákat tárgyalnak meg. Hamarosan, egy újabb egyeztetésen kifejezetten ezzel a témával, ezzel kapcsolatos ügyekben tárgyalnak. Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy élő kapcsolat van köztük, együtt dolgoznak azért, hogy a településeket együtt fejlesszék, és azon is dolgoznak, hogy minél jobban meg tudják oldani azokat a problémákat, amelyek megvannak Magyarországon is, Európában is, mindenhol, amelyek a háború, illetve a háborús infláció következményei. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában