Nagybaracska

2022.08.06. 07:00

Közeleg a Sobri Kupa, a híres-neves halászléfőző-verseny

Augusztus 13-án harmincnegyedik alkalommal rendezik meg a Sobri Kupa halfőzőversenyt. A gasztro-kulturális esemény az egyik legnépszerűbb rendezvény a Bajai Járásban. Bögi István nagybaracskai polgármester úgy tartja, hogy a hagyományőrzésen kívül a dunai halászléfőzés tudományának a továbbadását is jelenti a rendezvény. 

Márton Anna

Illusztráció

Fotó: Márton Anna

A halászléfőzés a Bajai Járásban minden településen jelen van és egyre többen főznek bajai módra országszerte. A halászléfőzés mint program Nagybaracskán 34 éves múltra tekint vissza. 

A polgármester nem rejti véka alá, hogy a nagybaracskai emberek nagyon büszkék a legendás Farkas Sobri Józsefre, akinek nevét mindenki ismeri, aki részese annak a kultúrának, amit bajai halfőzésként ismerünk.

Bögi István nem mulasztotta el megemlíteni, hogy Sobri örökségét számos halászléfőző igyekszik továbbvinni. Csárdákban országos szintű versenyeken sokan tettek azért, hogy országosan ismert legyen a bajai halászlé. Kultikus étellé vált – egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. 

Nagybaracska büszkesége, hogy megyei értéktárba is bekerült a Sobri Kupa halfőzőverseny.

– Jegyezve van mint külön érték – mondja Bögi István polgármester. 

Nagybaracskára nagy szeretettel invitálják mindazokat, akik kirukkolnának családi receptjükkel a versenyen.  Hagyományos halászlével vagy a mindenre nyitott vegyes kategóriába is várják a főzőket. 

A Sobri Kupa halfőző versenyre a hagyományos kategóriában a nevezéseket augusztus 8-áig fogadják. A vegyes kategóriában jóval nagyobb szabadságot élveznek az abban indulni vágyók, hiszen a verseny napján, augusztus 13-án is bejelentkezhetnek a versenyzők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában