Galériával

2022.07.25. 17:36

Pásztorételek főttek a bográcsokban a bugaci falunapon

Tizenhét bográcsban rotyogtak a pásztorételek a szombati bugaci falunapon. A huszonharmadik alkalommal megrendezett eseményen azonban nemcsak finom ételek, hanem gazdag programok is várták az érdeklődőket.

Szentirmay Tamás

Pásztorételek rotyogtak a bográcsokban.

Fotó: Szentirmay Tamás

Már reggel nyolc órakor benépesült a Mendel Gáspár Közösségi Színtér és környéke. Ekkor lehetett ugyanis elfoglalni a kijelölt helyeket a meghirdetett főzőversenyre. Az önkormányzat ötezer forint vásárlási utalvánnyal járult hozzá a főzéshez, ebből a a nevezők a helyi Szalai boltban vásárolhatták meg az ételhez szükséges hozzávalókat, melyekből hagyományos pásztorételeket kellett készíteni.

– Minden évben nehéz feladat, hogy olyan programokat kínáljunk, amely minden korosztály számára érdekes, izgalmas és változatos, főként mert az újdonságokat szeretik az emberek – mondta Szabó László polgármester. – Sajnos a koronavírus miatt volt olyan év, amikor nem tudtuk megszervezni a községi rendezvényeket, de most minden akadály elhárult, hogy teljes szabadsággal lehet falunapot és ünnepséget rendezni. Ez azért is nagyon fontos, mert együtt lehet a falu apraja-nagyja, az ilyen események erősítik a falu közösségét – tette hozzá a polgármester.

– A főzőversenyt minden évben megrendezzük, mert a jó ételek összehozzák az embereket. Ebben az évben pásztorételeket kellett készíteni. Tizenhat csapat nevezett. A bográcsokban kecske-, marha-, sertés- és birkapörkölt mellett kemény lebbencs és tarhonya, gulyás, illetve hajdúkáposzta rotyogott. A zsűri döntése alapján első helyezett lett az Abonyi Imre Lovas- és Fogathajtó Egyesület birkapörköltje. Második helyen végzett a 90-es évek csapata által készített kemény lebbencs. Harmadik helyezett lett Kun-Szabó Zsolt, aki birkapörköltet főzött.

A pásztorételek versenye mellett a házi sütemények versenyét is megrendezték. Az első díjat Bereczki Zsuzsanna kapros-túrós lepénye kapta, a második díjat Juhász Varga-Tóth Katalin narancsos-csokis szelete, a harmadik helyezettnek járó díjat a Bugaci Polgárőr Egyesület töltött barátfüle nevű desszertje nyerte. Különdíjat kapott Ónodi Norbert, aki vaddisznópörköltet főzött, és a Bugaci Polgárőr Egyesület csülökpörköltjéért.

Egy Varga Viktor által dedikált kötényt kapott az általános iskola dolgozóiból álló csapat, akik a versenyen kívül kemény lebbencset és kemény tarhonyát főztek, amiből bárki ingyen ehetett. A nagycsaládosok egyesülete pedig palacsintával kínálta a vendégeket.
A falunap állandó programját, a strandfocibajnokságot is megrendezték. Ugyancsak állandó program a kézműves-foglalkozás és a népi játszóház. Idén Lego-kiállítással és -építőversennyel is készültek a szervezők – sorolta Szabó László, aki azt is elmondta, hogy az extrém hőségre való tekintettel vizes játékokkal is készültek, így sikerült vízitekét és egy hatalmas felfújhatós medencét is felállítani, ahol vízibiciklizhettek is a kisebbek.

A falunapon fellépett többek között a helyi nyugdíjas néptánccsoport, a Kálmán Lajos Népdalkör és Citerazenekar, de a világhírű Lui bűvész is. A sztárvendég Varga Viktor énekes volt, aki remek koncertet adott. Érdekességként említette Szabó László, hogy Luival és Varga Viktorral is barátságot ápolnak, mert a Magyar Média Válogatott és a Polgármester Old Sztár Válogatottban együtt futballoznak mind a két művésszel.

Az estét a megszokott módon a Bugaci Tanyaszínház előadása zárta az iskola udvarán. Egy kortárs darabbal készültek, aminek a címe Kulturprojekt, amit közönség előtt most mutattak be először. Ez mindig nagy izgalommal jár, mert a szereplők nem tudják, hogy egy új darabot hogyan fogadnak a nézők, működnek-e azok a poénok, amiket bedobnak. Ez egy vizsga volt nemcsak a szereplőknek, de az egyfelvonásos darabnak is, amely bármely magyar kisfaluban játszódhatna, hiszen a falusiak mindennapi dolgaikról szól. A premiert végül vastapssal jutalmazták a nézők. A falunapot utcabál zárta a művelődési ház udvarán. A jó hangulatról Vaska-Potham Attila és Oláh Sándor gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában